Poruba zdolala potřetí v sezóně Uherské Hradiště, přerušila tím sérii sedmi porážek v řadě

21.12.2011, Michael Kachlíř, Adam Bagar

Uherské Hradiště je asi nejoblíbenějším porubským soupeřem. RT TORAX tak měl na Slovácku ideální možnost přerušit svou sérii těsných porážek. V první třetině Porubští přečkali tlak domácího celku a dokonce šli trefou kanonýra Luďka Krayzela do vedení. Poté už padaly branky pouze v přesilovkách. Nejprve Uherské Hradiště srovnalo, dvanáct minut před koncem poslal hosty zpět do vedení obránce Jiří Šindelář, ale poslední slovo měli domácí. Zápas tak musel jít do prodloužení a následných samostatných nájezdů. S nimi má letos Poruba nulové zkušenosti, přesto brala bod navíc. O rozhodující branku se postaral Luděk Krayzel. Poruba si tak odváží ze Slovácka důležité dva body za vítězství 3:2 po nájezdech.

2. liga - skupina Východ - 30.kolo st 21.12.18:00
HC Uherské Hradiště
HC RT TORAX Poruba 2011
2:3sn(0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Matula (Sladký, Červenka), 56. Hrabec (Kříž, Šťastný) - 16. Krayzel (Wolf), 48. Šindelář (Vaněk, Krayzel), rozhodující sam. náj. Krayzel. Rozhodčí: Vaněk - Švarc, Velinský. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 39:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
HC Uherské Hradiště: Kůdela - Šťastný, Vodák, Matula, Rozhon, Jedlička, Sladký, Horehleď, Sakrajda, Červenka, Hrabec, Matějka, Karpíšek, Rapant, Antonovič, Kříž, Křemeček.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Wolf, Šindelář, Piskura, Prokop, Chajretdinov, Hruzík - Matějný, Zdráhal, Zuber, Badžo, Chaloupka, Pavlačka, Galgonek, Seidler, Krayzel, Bartošek, Ďurica, Vaněk.

Před utkáním všichni přítomní na stadionu uctili minutou ticha památku zesnulého exprezidenta Václava Havla.

První třetina nabídla útočný hokej. V deváté minutě vytěžili hokejisté Uherského Hradiště ze své aktivity vyloučení Chaloupky. V přesilovce v dobré příležitosti zblízka přestřelil Matula. Po něm Rapant poslal puk brankovištěm podél brankové čáry. První přesilovku slovácký tým ke skórování nevyužil. Poté pozornost gólmana Kůdely otestovali Galgonek a Matějný. Hradiště mohly mrzet nevyužité šance, neboť přišel trest v podobě gólu ze strany Poruby. Po vyhraném vhazování dostal přihrávku Luděk Krayzel, jenž tvrdou střelou ze střední vzdálenosti otevřel skóre zápasu.

V první polovině druhé třetiny měli více ze hry domácí hráči. Svou snahu vyjádřili gólově po vyloučení Piskury. Střelu Sladkého od modré čáry tečoval Lukáš Matula. Iniciativu následně převzali hosté, kteří svým pohybem zaměstnali domácí celek. Jejich nápor ale utnulo vyloučení Zdráhala, které Hradiště nevyužilo. Poté se hra rozkouskovala vlivem častých vyloučení. Ani jeden tým ale nedokázal provinění soupeře potrestat. Po čtyřiceti minutách hry tak platil nerozhodný výsledek.

Na začátku třetí třetiny Hradiště ubránilo dvojnásobné oslabení po trestech Karpíška a Sakrajdy v délce pětapadesáti vteřin. I přesto domácí inkasovali. Ve 48. minutě si menší trest odpykával Sakrajda, když vedení na stranů hostů vrátil střelou od modré Jiří Šindelář. Hradiště následně nevyužilo třiačtyřicet vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem po trestech Zdráhala a Šindeláře. Necelých pět minut před koncem základní hrací doby se již dočkalo vyrovnání. Domácí střídačku rozjásal střelou z dorážky Vojtěch Hrabec. Základní hrací doba vítěze neurčila a na řadu tak přišlo prodloužení.

V nastaveném čase branka nepadla. V samostatných nájezdech byla úspěšnější Poruba, neboť Luděk Krayzel bekhendovým blafákem překonal gólmana Kůdelu. Za domácí se neprosadili Kříž, Horehleď a Sakrajda. Poslední jmenovaný hráč měl smůlu, když nastřelil horní tyčku.

Ostatní utkání 30. kola II. hokejové ligy - Východ:

VHK Vsetín - LHK Jestřábi Prostějov 5 : 3
HC Frýdek - Místek - HC Slezan Opava 1 : 4
HC ZUBR Přerov - HC AZ Havířov 2010 4 : 3
HC Bobři Valašské Meziříčí - HC GEDOS Nový Jičín 4 : 3

Samostatné nájezdy

Ohlasy k utkání

Petr Sakrajda (HC Uherské Hradiště): Kdybychom v první třetině vedli 3:0, nikdo by nemohl říct ani popel. Jenže dvakrát netrefíme prázdnou branku, jednou rozezvoníme tyčku a z ojedinělého protiútoku se Krayzel trefí pod víko. Gól nás vykolejil a navíc jsme se přizpůsobili chodeckému hokeji soupeře, což je pro mě nepochopitelné. Hráli jsme bez pohybu, agresivity, tlaku do brány. To se pak nemůžeme divit, že jsme tam, kde jsme. Škoda, že nedokážeme zopakovat výkony z cizích ledů, kde hrajeme o dvěstě procent lépe.

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba 2011): Konečně se k nám štěstí neobrátilo zády a přerušili jsme sérii porážek. Hrajeme totiž dobře už delší dobu, ale vždycky prohráváme o gól. A kdyby nás sudí v závěru základní hrací doby neposlal hodně přísně do čtyř, možná jsme se radovali z vítězství za tři body. I dva ale bereme všemi deseti. Samostatné nájezdy netrénujeme, prostě jsme vsadili na zkušené borce a vyšlo to.