Poruba prolomila sérii porážek, Přerovu dokonce nadělila na cestu pět gólů

02.11.2011, Adam Bagar

Až v 16. kole třetí nejvyšší hokejové soutěže se Poruba dočkala domácího vítězství. Fanoušci tak mohli konečně odcházet do svých domovů s příjemným pocitem tří bodů, alespoň ti porubští. RT TORAX především v první třetině svého soupeře přehrával a narozdíl od několika předešlých mačů dokázal vstřelit branky. Až v závěrečné části Zubři začali kousat, ale domácí se soustředili na obranu a navíc jejich klec hájil výborný Michal Gleich. Dařilo se především Marku Pavlačkovi a Luďku Krayzelovi, když oba si do statistik připsali tři kanadské body. Poruba nakonec zaslouženě zdolala Přerov nečekaně vysoko 5:1.

2. liga - skupina Východ - 16.kolo st 2.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
5:1(2:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Piskura, 9. Pavlačka (Krayzel, Matějný), 28. Galgonek (Badžo, Chajretdinov), 44. Matějný (Krayzel, Pavlačka), 55. Krayzel (Pavlačka, Chajretdinov) - 58. Brančík (Goiš, Ditrich). Rozhodčí: Jeřábek J. - Řezáč, Hrubec. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 481. Střely na branku: 26:33 (16:6, 6:11, 4:16). Průběh utkání: 5:0, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Wolf, Chajretdinov, Hruzík, Prokop, Vnenk, Piskura - Krayzel, Pavlačka, Chaloupka - Vaněk, Tugarinov, Matějný - Vajda, Seidler, Zuber - Galgonek, Badžo, Zdráhal.
HC ZUBR Přerov: Okáč (od 29. Sklenář) - Pala, Faltýnek, Ferenc, Vlček, Krajíček, Pospíšil - Kočara, Blinka, Hanák - Ditrich, Brančík, Goiš - Sedlák, Kundrátek, Kolařík - Černý, Menšík.

Porubě vyšel vstup do utkání. Již po dvou minutách se poprvé měnilo skóre. Ondrej Piskura na středové červené napřáhl a před Okáčem touš nepříjemně skočil a doputoval až za brankovou čáru. Svou aktivitou si domácí vynutili i dvě přesilové hry v krátkém časovém úseku. Ty sice ještě zůstaly nevyužity, ale sotva Zubři hráli v plném počtu, inkasovali podruhé. Pěknou souhru zakončovala přesnou střelou porubská ikona Marek Pavlačka.

Poté začali hrozit také hostující hokejisté. Nejprve Brančík přestřelil Gleichovu klec a o chvíli později nevyužil obrovské hrubky zadáků Hanák a domácí strážce svatyně jeho pokus se štěstím vytěsnil mimo prostor tří tyčí. V závěru tercie ještě našel aktivní Krayzel zcela volného Chaloupku, který se jakoby své velké šance zalekl a trefil jen připraveného Okáče. Poruba v úvodní dvacetiminutovce svého soka přestřílela 16:6 a zaslouženě vedla o dvě branky.

Ve druhé periodě byl k vidění vyrovnaný boj s minimem šancí. Přesto se diváci na porubském zimáku dočkali gólu, a opět to bylo do zubří klece. Chajretdinov našel na útočné modré Badža a ten v situaci dva na jednoho poslal touš na úplně volného Michala Galgonka, jenž se trefil přesně pod horní tyč. O minutu později hosté vystřídali gólmany a mezi tyče se tak postavil teprve devatenáctiletý Jiří Sklenář.

Ten inkasoval až po patnácti minutách svého pobytu na ledové ploše. Střílenou přihrávku Krayzela dopravil pohotově do poloprázdné branky Jan Matějný. Zubři rázem převzali aktivitu a svírali RT TORAX v blízkosti Gleichovy svatyně. Sedlák se dokázal šikovně uvolnit, Gleicha však z mezikruží překonat nedokázal. Hosté měli nadále územní převahu, ale žádnou vyloženou šanci si vytvořit nedokázali, přesto Gleichovi naskakovaly zákroky na kontě.

Hanáci následně neudrželi své nervy na uzdě a domácí měli k dispozici osmasedmdesát vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Tu sehráli výborně a dočkali se již páté trefy. Pavlačka našel křižnou přihrávkou u tyče operujícího Luďka Krayzela a ten se nemohl mýlit. Hned vzápětí navíc orazítkoval ruský forvard Tugarinov horní tyč branky.

Hosté se v závěru přece jen dočkali alespoň čestného úspěchu. V přesilové hře neměl po pěkné souhře Gleich žádný nárok. Nakonec zakončoval prakticky do prázdné porubské kasy Richrad Brančík. V úplném závěru se již nic podstatného neudálo, a tak tři body zůstaly po výsledku 5:1 zaslouženě na ledě Poruby, která se tím posunula na předposlední místo tabulky, Zubři naopak klesli na čtvrtou příčku.

Ostatní výsledky 16. kola II. hokejové ligy - sk. Východ:

HC Karviná - HC Frýdek - Místek 1 : 3
HC Uherské Hradiště - HC Bobři Valašské Meziříčí 0 : 9
HC Gedos Nový Jičín - VHK Vsetín 3 : 4 sn.
LHK Jestřábi Prostějov - HC Slezan Opava 5 : 2

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba 2011): Na trénincích neustále pilujeme nový styl hry a začíná se to projevovat. Začali jsme dobře, soupeře jsme v první třetině vysoko přestříleli a spadly nám tam i dvě branky, to byl základ našeho vítězství. Kluci si začali držet své pozice, nezatahovali kotouč do obranného pásma a jednoduše se dvěma přihrávkami dostávali do útočného pásma. Musím jim všem poděkovat, že si výborně plnili své povinnosti a pokyny trenérů. Soupeř byl sice oslaben, ale tím rozhodně nechci snižovat náš výkon. Myslím si, že soupeř vždy hraje tak, jak mu dovolíte.

Lubomír Václavíček (HC ZUBR Přerov): Začali jsme utkání velice vlažně. Byla tam trošku nervozita, kdy jsme se nechali rozhodit výroky rozhodčího. Upozorňovali jsme kluky na to, že Poruba určitě nepatří na ta místa v tabulce, kde se momentálně pohybuje. Hráči si to příliš nevzali k srdci a mysleli si, že to zvládneme jako ve Frýdku - Místku, kde jsme také měli špatný začátek. Poruba dokázala, že je kvalitní mančaft. Bez nasazení a bojovnosti se nedá hrát. Až v závěru jsme to trošku nakopli. Poruba nás přehrávala, takže si myslím, že zvítězila zaslouženě.