Poruba nevstřelila branku, a tak podlehla Chrudimi

03.01.2009, Lukáš Bajgar

Sobotní prvoligový podvečer svedl mimo jiné také výsledkově trápící se Porubu a o poznání klidnější Chrudimské. První třetina nenaznačovala, kdo je předpokládaným papírovým favoritem a góly začaly padat až v prostřední části. Repeté z nevstřelené branky napravil v jediném střídání Marek Zadina a v jinak více než vyrovnaném mači převážil misky vah mírně na stranu Východočechů. Další těžítko pro Chrudim naložil ve 35. minutě Jan Semorád. A když se v samotném závěru do prázdné kasy trefil z obranného pásma Michal Šeda, ležela již miska vah plně na straně Chrudimi pevně na zemi. HC VOKD Poruba podlehla Chrudimi 0:3.

- 37.kolo so 3.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Chrudim
0:3(0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Zadina (Martinec, Žák), 35. Semorád (Zohorna), 59. Šeda M. Rozhodčí: Kočí - Vengřín R., Poruba. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 680. Střely na branku: 35:32. Průběh utkání: 0:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Štěpánek - Ovšák, Vnenk, Suchý, Tesařík, Vajda, Palík, Falter - Červenka, Najdek, Zdeněk - Pavelek, Ivan, Mikula - Domian, Potočný, Kolařík - Rehuš
HC Chrudim: Němec - Kuncl, Toužimský, Beránek, Vyskočil, Martinec, Vágner, Zadina, Suchý, Valko, Daňo, Bělohlávek, Semorád, Žák, Král, Stavenský, Šeda J., Šeda M., Zohorna, Bláha

Z vánočních mís postupně mizí i poslední zbytky cukroví, prázdné láhve po silvestrovské oslavě zdobí nejednu do té doby prázdnou polici a po ledě se již opět prohánějí borci ve snaze v závěru sezóny ukořistit co nejvíce bodů do tabulky pravdy. V sobotní podvečer v Porubě hostilo domácí VOKD Východočechy z Chrudimi, zatímco domácí trápí sedmibodová ztráta na předposlední příčku, mohli hosté před utkání s dvacetibodovým náskokem na záruku vyřazovacích bojů do zápasu vstoupit o poznání klidněji. Přesto se dlouhé minuty hrál velice opatrný hokej s optickou převahou v červeném hrajících domácích. Až pátá minuta přinesla první oku lahodící akci, porubský Potočný vyzkoušel blafák s přídomkem extraligový, Němec v kase Chrudimi betony briskně reagoval a nepřipustil žádné drama. O pár sekund později se naskytla Porubě výhoda dvojnásobné přesilové hry, přesto diváky ze sedadel mohla zvednout maximálně střela obránce Suchého do připravené lapačky jeho soka. A když se v polovině prvé části nadvakráte neprosadil Červenka, to při Němcovi stáli všichni svatí, neboť touš jen o centimetry přeletěl horní tyč, a ani duo noviců Potočný – Domian, přišli na řadu také hosté. Respektive samotný Stanislav Stavenský ve dvojím provedení: ve 14. minutě se vyřítil sám na Štěpánka v bráně, pokusil přehodit kotouč do bekhendu a svižně vystřelit, kotouč se jen otřel o rameno brankáře, a tři minuty nato opět chrudimský útočník ve snaze otevřít skóre zápasu, ale domácí obrana i za cenu vyloučení nenechala borce vyniknout. Po dvaceti minutách hry stav bezbrankový.

Prostřední dějství přineslo hned zkraje Vnenkův výpad na hostujícího muže v masce a následné vyloučení Vágnera, které málem nedopadlo pro jeho tým dobře, neboť Domianovi v zakončení chyběl podstatný klid a čas. Ovšem ve 25. minutě na druhé straně kolbiště se děly věci! Ostřílený matador, hráč s velkým H, Marek Zadina dostal ideální křižný pas před zcela odkrytou bránu Poruby, už jen chybělo zasunout černou gumu do brány, když se zničehonic proti vyšvihl Jakub Štěpánek bleskurychlým vytasením hole do dráhy puku a zasloužil si velké ovace prořídlého publika. Jenže neuběhla ani minuta a tentýž hráč již Štěpánka v bráně zkušeně překonal a poslal hosty do hubeného vedení 0:1. A hektické okamžiky sobotního podvečera nebraly konce, chrudimské duo Vaľko – Šeda po rychlém brejku muselo dokonce přesvědčovat sudího, že kotouč viděli za brankovou čárou, ale pan Kočí byl neoblomný. To Němcovi v téže minutě nepomohli jeho obránci a nechali Ovšáka dojet na dostřel, a i když střelec volil jedovku z otočky, mohl děkovat jen nepřesné mušce. A když si na něm vylámal zuby i nabruslivší Zdeněk, zvolili hosté útočnou alternativu a ve 35. minutě Janem Semorádem v signalizovaném vyloučení (respektive jeho střelou po úniku dvou na jednoho) navýšili gólový rozdíl. Přestože se hra přelévala ze strany na stranu a šancí bylo jako máku, kvality obou gólmanů vysoce převyšovaly ty útočníků a již nepřipustily žádné změny.

Celých dvacet minut hry měli porubští borci na vstřelení minimálně dvou branek, aby si v tabulce nějakým ukořistěným bodem pomohli. A za svým cílem šli hned od prvních vteřin, jenže Martin Němec v bráně exceloval a likvidoval šance hostí jako na běžícím páse a přidělával tak vrásky celé střídačce. A především Ovšák, Najdek či Červenka kvantem nevyužitých pokusů mohli v opačném případě rozhodnout utkání. Ale aby si čtenář nemyslel, že jediným zaměstnaným byl chrudimský kasař, nutno zmínit výpad Vaľka, jenž nalezl pozičně připraveného Šedu. Tomu pro něj bohužel kotouč nepatrně sjel z čepele hole a místo za Štěpánkovu záda jej poslal vedle tyče domácí svatyně. Poslední desetiminutovku boje načal Vágner prozkoušením rychlosti vytasení lapačky proti trajektilu a v testu brankář uspěl. A dalo by se říci bezstarostný hokej pokračoval i nadále, bezstarostný jen z pohledu diváka, šance se přelévaly jako voda v rozbouřeném moři, tu Němec polapil Pavelka, tu zase Štěpánek Vyskočila... A tak domácí v poslední minutě a půl sáhli po odvolání brankáře a snad po sedmi vteřinách hry s šesti hráči v poli proti čtveřici inkasovali střelou přes celé kluziště z hole Michala Šedy. HC VOKD Poruba podlehla HC Chrudimi 0:3.