Bez gólů se vyhrávat nedá...

15.11.2008, Tomáš Nejedlo, Adam Bagar

Po středečním důležitém utkání s poslední Třebíčí, které Porubští nezvládli, zavítali tentokrát na led předposledních Benátek nad Jizerou. Hrálo se s trochou nadsázky o šest bodů. Podle toho také k zápasu oba celky přistoupily. V první třetině, která nepřinesla příliš líbivý hokej, se diváci branek nedočkali. Druhá dvacetiminutovka přinesla podobný scénář. Když už se jeden z celků dokázal dostat k šanci, ztroskotal na dnes skvělých gólmanech, na jedné straně na Davida Iláše, na té druhé na Jiřího Stejskala. Jelikož ani přesilové hry nepatřily dnes k oblíbeným herním činnostem obou soupeřů, po čtyřiceti minutách hry bylo skóre stále bezbrankové. Úvodní branka tak padla až ve 46. minutě, kdy se trefil domácí útočník Weiss. V závěru hostům nepomohla ani hra bez brankáře, především díky špatné koncovce a skvělému gólmanovi Benátek nad Jizerou odjíždějí domů bez bodů. O osudu celého utkání tak rozhodla pouze jediná trefa. Benátky nad Jizerou porazily VOKD Porubu 1:0 a v tabulce si polepšily právě na úkor Ostravanů. Ti se naopak propadli až na poslední, šestnáctou pozici. Další utkání čeká Porubské v pondělí 17. listopadu, kdy hostí Kadaň.

- 23.kolo so 15.11.17:00
HC Benátky nad Jizerou
HC RT TORAX Poruba 2011
1:0(0:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 46. Weiss (Kajínek). Rozhodčí: Zubzanda - Svoboda M., Zavřel. Vyloučení: 7:6, navíc Mocek (POR) 5 + OK. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 483. Střely na branku: 38:33. Průběh utkání: 1:0.
HC Benátky nad Jizerou: Stejskal - Drábek, Cunik, Hrach, Gajda, Lukáč, Pavlů, Kajínek - Kudrna, Havel, Rapač, Jech, Bárta, Hruška, Procházka, Vantuch, Skořepa, Weiss, Kopic, Dušek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Iláš - Holík, Palík, Ovšák, Vajda, Suchý, Vnenk, Buček, Tesařík - Urban, Holuša, Kolařík, Pavelek, Ivan, Červenka, Gelačák, Rehuš, Mocek, Janečka.

Již od prvních minut úvodní třetiny jsme na benáteckém zimním stadionu neviděli příliš kvalitní hokej. Obě mužstva se soustředila hlavně na to, aby nedostala gól. V útoku bylo k vidění jen málo pohledných kombinačních akcí a hlavně na obou stranách vázla střelba. Připočteme-li kvalitní výkony obou brankářů, hostujícího Davida Iláše a domácího Jiřího Stejskala, nemůžeme se divit, že na ukazateli skóre předlouho svítilo fotbalové skóre 0:0. Z nebezpečnějších akcí úvodní třetiny stojí za zmínku ojedinělá šance opatrné Poruby na konci 11. minuty, kdy po obrovském závaru před Stejskalem byl vidět zejména obrovitý Urban, ale ani on či někdo z jeho spoluhráčů nedotlačil kotouč za domácího gólmana. Domáci kontrovali odvážným průnikem Drábka o dvě minuty později, kdy si to domácí kapitán namířil skrz útočné pásmo přímo na Iláše, ten jeho pokus mezi betony ale zneškodnil. Naprosto sterilní byly i tři domácí přesilovky, které postrádaly střelbu, účinnou kombinaci i moment překvapení.

Pokud někdo očekával, že od druhé třetiny se začne hrát skutečně naplno, musel být notně zklamán. I hosté dostali ve 25. minutě šanci zahrát si přesilovku, ale stejně jako domácí byli i v této činnosti naprosto neškodní. Ve 30. minutě narazil Ivo Mocek velmi nešetrně na mantinel Milana Gajdu a po právu dostal 5 minut a trest do konce utkání. Benátky si však tuto dlouhou přesilovku a ideální šanci na vedení zkrátily vlastním oslabením za příliš mnoho hráčů na ledě. V závěru třetiny i Poruba hrála dlouhou čtyřminutovou přesilovku za Jechovu nebezpečnou hru vysokou holí, ale velmi úspěšně napodobila nemohoucí domácí celek.

Nejlepší hokej se hrál až v závěrečné třetině. Jakoby si obě mužstva řekla, že takhle to už opravdu nejde, a najednou se hrál hokej jako řemen. Hned ve 42. minutě dostal Lukáš Vantuch ideální přihrávku přes celou šířku ledové plochy, pokud by okamžitě střílel, neměl by Iláš nejmenší šanci, domácí útočník ale prováhal ideální okamžik ke střele a výtečný Iláš jeho pokus stačil zlikvidovat. O pár vteřin později postupoval Rapač sám na Iláše, ale ten jeho pokus vyrazil ramenem! V těchto fázích zápasu se lámal chléb a byli to domácí, kteří konečně udeřili. Ve 46. minutě vyslal krásnou kolmicí David Kajínek do úniku Petra Weisse a ten svůj nájezd chladnokrevně zakončil střelou nad padajícího Iláše – 1:0! O minutu později byl zcela volný před Ilášem Ctibor Jech, ale nepropasíroval puk mezi gólmanovými betony. Další efektní zákrok předvedl porubský gólman ve 49. minutě proti pumelici Michala Havla, již méně jistý byl po Drábkově střele, kdy mu puk vypadl z lapačky, ale nikdo z Benáteckých nebyl připraven k dorážce. Po Jechově nebezpečné střele z 54. minuty se nadechli k závěrečnému náporu zase hosté. Vytěžili z něj několik nebezpečných závarů před domácí brankou, v největší šanci se ocitl zkušený navrátilec z Anglie Marek Ivan, ale toho vychytal dnes bezchybný Jiří Stejskal. Na závěrečných 55 sekund se Poruba odhodlala ke hře bez brankáře, ale branku již vstřelit nedokázala. Důležité tři body tak zůstaly v Benátkách, a protože Třebíč si odvezla dva body z horkého chrudimského ledu, propadla se Poruba až na poslední příčku prvoligové tabulky!