O třech bodech pro Chomutov rozhodla první část

09.11.2008, Lukáš Bajgar

V dohrávaném kole 17. kola I. ligy přivítala domácí VOKD Poruba jednoho z kandidátů na vítěze této soutěže, KLH Chomutov. Hosté po sobotní porážce z ledu Olomouce museli za necelých 24 hodin opět nastoupit k soutěžnímu utkání. Domácí poslal do vedení Adam Červenka, ale radost z vedení vydržela necelé čtyři minuty a Severočeši třemi góly ještě v první části otočili celý zápas, postupně se trefili Petr Domin, Martin Malát a Jaroslav Hašek. Dalšího gólu se diváci dočkali v předposlední minutě, na konečných 4:1 pro Chomutov upravil střelou mezi betony brankáře Iláše Michal Jeslínek. Další utkání Porubské čeká ve středu 12. listopadu, kdy míří na led poslední Třebíče.

- 17.kolo ne 9.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
Piráti Chomutov
1:4(1:3, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Červenka (Vnenk) – 10. Domin (Trefný), 11. Malát (Skořepa, Bombic), 15. Hašek (Domin), 59. Jeslínek (Všetečka). Rozhodčí: Jeřábek - Klein, Novák. Vyloučení: 3:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 523. Střely na branku: 24:40. Průběh utkání: 1:0, 1:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Iláš - Holík, Tesařík, Palík, Vnenk, Brincko, Vajda, Ovšák, Suchý - Hašek, Holuša, Kotásek - Gelačák, Pavelek, Červenka - Urban, Zdeněk, Kolařík - Rozum, Rehuš, Mocek.
Piráti Chomutov: Lundell - Pulpán, Toivonen, Gombár, Skořepa, Míka, Ťupa, Všetečka, Mikšovic, Tauš, Jíra, Nikolov, Bombic, Hašek, Domin, Jeslínek, Trefný, Chmelíř, Mazanec, Malát, Fábry.

Zatímco mohli Porubští po pátečním vítězství nad Berounem sobotní den strávit odpočinkem, odehráli hráči KLH Chomutov náročný zápas v metropoli Hané, Olomouci. Nedělní zápas tak byl zkouškou fyzické připravenosti nejen v modrých dresech hrajících hostí. Úvodní minuty přinesly velice opatrný hokej a šancí bylo poskromnu, za zmínku stojí Červenkovo probití se před Lundella s následným zakončením a na druhé straně snad jen z úhlu vyslané touše Jeslínka a Maláta. Na počátku šesté minuty zničehonic udeřilo VOKD, zda sudí měl odpískat či neodpískat zakázané uvolnění, se již nedovíme, jisté je, že kotouč dobruslil Adam Červenka a střelou mezi betony překvapil chomutovského Lundella a poslal domácí do vedení. Hosté byli zaskočeni a díky individuálním chybám si zahráli dokonce ve třech proti pětici hráčů VOKD, paradoxně tato situace vlila horkou krev do žil, po návratu Haška z trestné lavice napřáhl na modré po vyhraném buly Trefný a díky teči Petra Domina bylo srovnáno. Minutu nato již papírový favorit utkání vedl, v signalizovaném vyloučení domácích vyšachoval Skořepa a zakončující Martin Malát Iláše v kase a střelou pod víko v klidu zavěsil. S domácími mohlo být ještě hůře, kdyby při přečíslení dva na jednoho mířil Jeslínek po Nikolovově křižném pasu mezi tři tyče. V 15. minutě již na časomíře svítilo 1:3, to Jaroslav Hašek propálil vše, co mu stálo v cestě. I přes rychlý zvrat ve vývoji utkání se střídaly akce na obou stranách se železnou pravidelností, ale jak Lundell na straně jedné, tak Iláš na druhé své spoluhráče do konce třetiny podrželi.

Chomutovští borci v prostřední části nedělní partie prokazovali, že se ve vrchních vodách první ligy nedrží náhodou, Iláše v rozpětí několika málo minut hojně prozkoušeli svými pokusy Mikšovic, Nikolov, Jeslínek, Hašek od modré či tvrdě pálící Bombic, jehož vyslaný projektil se odrazil od výstroje vysoko do ochranné sítě. Zmařené šance jakoby otupily snahu po vstřelení branky a i přesilová hra se nesla více ve znamení obrany než ofenzívy. Porubští dostali více prostoru před Lundellem a nejen Holuša, ale především Kotásek po Pavelkově vybídnutí mohli vzhledem k předchozímu vývoji nečekaně korigovat. Ve 34. minutě se mezi dvojici hostujících beků prodral Gelačák a v polopádu mířil mimo chomutovskou svatyni. Minutu nato, na druhé straně kolbiště, Domin neměl k prostřelení porubského gólmana daleko, kdyby kotouč nasměroval o pár centimetrů níže.

Do poslední části nastupovala Poruba s cílem minimálně vyrovnat stav ukazatele na světelné kostce, Chomutov ale po buly nastartoval vysoké obrátky a Iláš se měl co ohánět s Haškovou střelou. Ostravští hráči zahrozili v přesilové hře Kotáskem, ale pravé vzrušení přišlo ve 47. minutě za i před bránou Poruby. Nejdříve za kasou obral Iláše o kotouč Tauš, namazal před brankoviště postavenému Mikšovicovi, jeho střelu nakonec domácí muž v masce pokryl. Neuběhlo ani dvacet vteřin, když modrý útok vytáhl brankáře z jeho svatyně, na Domina zela otevřená tlama jasné branky, jeho střelu by nesměl na poslední chvíli zblokovat nadvakráte Palík. Osm minut před závěrečnou sirénou si mezi kruhy najel Domin, obdržel nečekanou přihrávku od domácí obrany, Iláše trefil kotouč nakonec jen do hrudníku. Jeden z mála zákroku třetí třetiny musel finský gólman ve službách Chomutova vytáhnout proti ekvilibristickému probojování se Zdeňka mezi třemi hostujícími hráči. Vzápětí se utrhl také Holuša, jeho střela skončila ve výstroji brankáře. Úpravu na konečných 1:4 zajistil v 59. minutě Michal Jeslínek střelou mezi betony ostravského kasaře. Půl minuty před koncem utkání ještě orazítkoval domácí tyč dalekonosnou střelou Petr Míka, VOKD Poruba tak v dohrávaném 17. kole podlehla KLH Chomutov 1:4.