Poruba přiváží z Chrudimi tři body a připisuje si teprve pátou tříbodovou výhru v sezóně

20.10.2008, Petr Vtípil, Adam Bagar

Porubští nastoupili ve 15. kole první hokejové ligy na ledě jednoho z letošních nováčků - týmu Chrudimi. Východočeši si prozatím vedou velmi dobře a patřila jim před zápasem šestá příčka v tabulce. Porubští chtěli po dvou neúspěších na cizích hřištích ale rovněž bodovat. Tento cíl se jim plnil již od úvodních minut, když porubské VOKD svého soupeře přehrávalo. Výsledkem byly dvě branky za zády chrudimského gólmana Šrámka. Úvodním střelcem se stal Martin Kotásek, kterého o čtyři minuty napodobil Adam Červenka. Také druhou část byli hosté z Ostravy aktivnější, ale branky se diváci v Chrudimi nedočkali. Na další gól se tak čekalo až do jednapadesáté minuty, kdy se podruhé v zápase trefil Martin Kotásek. Domácí následně stačili již pouze snížit z dvojnásobné přesilové hry na konečných 1:3. V brance Poruby nastoupil vítkovický junior Tomáš Vošvrda a vedl si rovněž velmi dobře, když propustil za svá záda pouze jediný touš. V dalším utkání zajíždí Porubští na led Hradce Králové, což bude čtvrté utkání v řadě na kluzištích soupeřů.

- 15.kolo po 20.10.18:00
HC Chrudim
HC RT TORAX Poruba 2011
1:3(0:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 53. Stavenský (Šeda J., Šafařík) - 9. Kotásek (Gelačák, Vnenk), 13. Červenka, 51. Kotásek (Bartoš, Tesařík). Rozhodčí: Jílek - Padevět, Podrazil. Vyloučení: 7:7, navíc Martinec (CHR) 10 OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 550. Střely na branku: 38:31. Průběh utkání: 0:3, 1:3.
HC Chrudim: Šrámek - Kuncl, Toužimský, Beránek, Vyskočil, Martinec, Zadina, Suchý, Valko, Bělohlávek, Semorád, Žák, Šafařík, Stavenský, Šeda J., Šeda M., Zohorna, Bláha, Kolář
HC RT TORAX Poruba 2011: Vošvrda - Tesařík, Holík, Suchý, Ovšák, Vnenk, Brincko, Palík, Falter - Urban, Gelačák, Kotásek - Szturc, Holuša, Bartoš - Rozum, Zdeněk, Červenka - Šedivý, Rehuš, Káňa

Domácí hráči nastoupili do utkání poměrně nervózně. Už od začátku utkání jim nepochopitelně odskakovaly kotouče a nedařila se jim přihrávka. Naopak Poruba nastoupila s defenzivními úkoly, dobře bránila a chyb Chrudimských využívala k brejkům, ze kterých nepříjemně ohrožovala Šrámkovu branku. První varování vystavili Bartoš se Szturcem ve vlastním oslabení a jen díky domácímu gólmanovi nedošlo k pohromě. Poté se utkání změnilo ve hru na honěnou, ve které oba týmy létaly po ledě tam a zpět, nicméně branky byly ohrožovány jen sporadicky. Na začátku 9. minuty obrana Chrudimi neskutečně zaspala. Gelačák našel před brankou nikým nebráněného Martina Kotáska, který jeho přihrávku v klidu zpracoval a měl dostatek času vybrat si skulinu u bližší tyče. Lukáš Šrámek, kterému vlastní zmražení obránci zaclonili výhled, byl bez šance - 0:1. Chrudim poté podstoupila několik pokusů o vyrovnání, ale byly to pokusy mdlé a bez nápadu. Není divu, že ve 13. minutě přišel další trest z brejkové situace. Neskutečnou minelu předvedli na červené čáře Šafařík a Suchý, kteří sjížděli k odraženému kotouči. V poslední chvíli si oba galantně dali přednost, čehož využil Adam Červenka a se štěstím prostřelil Šrámka. Puk totiž ještě chvíli poskakoval po Šrámkově výstroji, ale přes veškerou snahu chrudimského brankáře nakonec skončil za brankovou čarou - 2:0. Ve zbývajícím čase první třetiny měla Chrudim ještě možnost snížit díky přesilové hře 5 na 3, ale střelu Bláhy porubský Vošvrda chytil.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu jako třetina první. Poruba, vědoma si svého náskoku, bránila a v případě potřeby řešila ošemetné situace naprosto jednoduše vyhozením kotouče. Domácí museli být ti, kteří měli tvořit hru a nezbývalo jim nic jiného, než znovu a znovu zkoušet proniknout do přehuštěné obrany hostí. S přibývajícími minutami se k četným nepřesnostem začal přidávat další fakt, který ovlivnil zbytek zápasu. Domácí hráči bruslili jako s přítěží. Při dojíždění puků byli pomalejší než hráči Poruby, přestávali se orientovat ve skrumážích a často neviděli ani kotouče pod svýma nohama. Hru také kouskovala mnohá vyloučení, která ovšem ani jedné straně nepřinesla kýžené ovoce v podobě branky. Za zmínku stojí pouze ostřelování porubské branky, jehož aktéry byl Zadina s Janem Šedou a ve dvacáté minutě příležitost Beránka. Obě šance však zlikvidoval brankař hostujícího celku.

Závěrečná třetina přinesla pouze neuspořádanou hru obou celků a nutno dodat, že Chrudim nenašla v její první polovině na obranu Poruby žádný recept. V 51. minutě tak přišel závěrečný úder severomoravského celku v podobě přesilovkové branky na 3:0. Bartoš adresoval přesnou přihrávku z pravé strany hřiště najíždějícímu Martinu Kotáskovi, který si všiml, že se chrudimská obrana rozestoupila, nabruslil pohotově do volné uličky a přesně vystřelil - 3:0. Ve zbývajících minutách se před Vošvrdou několikrát ocitli chrudimští hráči, ale nedokázali usměrnit vyražené kotouče do míst, kde by je oni i fanoušci viděli nejraději. To se povedlo až v 53. minutě po střele Šafaříka, kterou za záda Vošvrdy doslova domlátili Jan Šeda a Stanislav Stavenský, který byl zapsán jako střelec branky - 1:3. Teprve po této čestné brance se domácí vzchopili k náporu, byla to však jen labutí píseň prohraného utkání, které se již do poslední minuty ani přes power play nepodařilo Chrudimi zvrátit.