Juniorka se rozloučila s letošní sezónou vítězně, když otočila nepříznivě se vyvíjející zápas s Kometou Brno

17.03.2008, Adam Bagar

Na programu bylo poslední kolo zápasů play out extraligy juniorů. Vzhledem k tomu, že již bylo o všech sestupujících před dnešním dnem rozhodnuto, tak se toto osmé kolo dohrávalo spíše z povinnosti. Sareza Ostrava v něm přivítala na domácí půdě Kometu Brno. Utkání začalo s více než půlhodinovým zpožděním, protože na Sarezu nedorazili rozhodčí. Již od úvodních minut bylo všem jasné, že utkání se bude odehrávat ve velmi vlažném tempu. Příkladem toho byla i první třetina, ve které však dali hosté dvě branky a rázem tak byl stav po dvaceti minutách pro domácí nepříznivý 0:2. Ve druhé části se Sareza zvedla a dokázala srovnat na 2:2 po brankách Jaroslava Kopáče a Jana Kotaly. Hned vzápětí ale přišla branka v síti domácích a stav po druhé třetině byl nakonec pro Sarezu stále nepříznivý, když prohrávala 2:3. V polovině třetí části následně srovnal na 3:3 Petr Tomis a zdálo se, že zápas dospěje do prodloužení. V 59. minutě ale rozhodl o vítězství Sarezy v poměru 4:3 Mario Kalina a také díky němu se junioři Sarezy rozloučili s touto sezónou vítězně.

- POUT po 17.3.
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
4:3(0:2, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 32. Kopáč (Pindur), 36. Kotala (Široký), 52. Tomis (Vajda R.), 59. Kalina (Řezáč) - 11. Skočovský (Žalud, Popolanský), 13. Mišura (Zima, Kožár), 37. Stehlík (Štěpánek, Grmela). Rozhodčí: Janda R. - Gebauer, Janda T. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 28:45. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Falter, Měkýš, Tomis, Pindur, Parma, Vajda D., Poláček - Řezáč, Kalina, Bartošek, Kotala, Hanke, Kopáč, Vajda R., Široký, Bartoš V.
HC Kometa Brno: Zrza - Babic, Žalud, Pospíšil, Skočovský, Vozdecký, Novák - Vejvar, Blaheta, Stehlík, Mišura, Šidák, Smolík, Štěpánek, Grmela, Zima, Popolanský, Kožár.

Utkání mělo původně začít v 17:00 hod., ale vzhledem k tomu, že rozhodčí na utkání nedorazili, tak se čekalo přes půl hodiny na příjezd náhradních sudích. Hráči obou celků využili této pauzy ke vzájemným minisoubojům na obou stranách, což svědčilo o přátelské atmosféře dnešního utkání. Vzhledem k tomu, že se jednalo o zápas, ve kterém oběma celkům o nic nešlo, tak se to taky projevovalo na výkonech na ledové ploše. Ve druhé minutě se dostal až před Gleicha Skočovský, ale trefil pouze domácího gólmana. Ve čtvrté minutě zahrávali hosté přesilovou hru, ve které byla snad největší šancí střela Popolanského od modré. Teprve v průběhu osmé minuty zahrozila také Sareza, když unikal po straně Radovan Vajda, ale těsně minul hostující klec. V čase 10:22 se Kometa dočkala úvodního zásahu a potvrdila tak větší aktivitu z úvodních minut - David Skočovský předvedl z mezikruží umístěnou střelu k tyči, na kterou Gleich nedokázal reagovat – 0:1. V čase 12:14 vedla Kometa již o dvě branky, když po střele Zimy dorazil touš za záda ležícího Gleicha Matej Mišura - 0:2. Ve 14. minutě pálil od modré tvrdě Poláček, ale Zrza si s jeho pokusem poradil. O minutu později se ocitl ve velké šanci po přihrávce Řezáče Radovan Vajda, který však u tyče hostující branky nedal. V 19. minutě měla Sareza opět velkou příležitost, ale Bartošek nebyl při dorážkách na brankovišti příliš důrazný. Po první třetině, která nepřipomínala juniorskou extraligu, prohrávala Sareza 0:2.

Hned v úvodu druhé části zahrozil nebezpečně před Gleichem Zima, jehož střelu domácí gólman skvěle vyrazil. Na druhé straně zase nepropasíroval touš u levé tyče Tomis. Další vzruch přinesla až 25. minuta, kdy se dostal až před Zrzu Bartošek, který nedokázal dostat ani následnou dorážku za záda brněnského gólmana. Hned z protiútoku trefil brněnský Blaheta tyč Gleichovy branky. Ve 27. minutě držela Sareza touš velmi dlouho ve svém útočném pásmu, což vyvrcholilo obrovskou šancí Kaliny, který ji zahodil střelou těsně mimo tyče. Stále však bylo na obou mužstvech vidět, že v zápase o nic nejde. Přesně v polovině utkání se dostal až před Zrzu krásným uvolněním Široký, kterého však zklamala koncovka. O minutu později zahrávala Sareza 104 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři. Toho také dokázali Ostravané náležitě využít – v čase 31:36 dorazil touš do poloodkryté branky po střele Pindura Jaroslav Kopáč - 1:2. Ve 36. minutě zahrávali hosté přesilovou hru, ve které padly hned dvě branky. Nejprve v čase 35:39 unikal sám na Zrzu Jan Kotala, který překonal brněnského ochránce svatyně střelou mezi betony. Kometa ale svou pokračující početní výhodu přece jen využila, když v čase 36:30 překonal Gleicha s pomocí neočekávané teče Faltera Ondřej Stehlík. V poslední minutě ujeli Široký s Hankem na jediného obránce, ale druhý jmenovaný nedokázal Zrzu přízemní střelou překonat. Po druhé části tak Sareza prohrávala již jen jednobrankovým rozdílem 2:3.

Hned na začátku třetí třetiny se dostal do velké šance Řezáč, ale Zrza byl připraven. Nadále pokračoval duel v tréninkovém tempu a až ve 45. minutě byla k vidění další šance, když vypálil svou dělovku z mezikruží Zima, ale Gleich skvěle vyrazil. O chvíli později hráli hosté přesilovou hru, ve které předvedli krásnou kombinaci mezi Skočovským a Popolanským, která však brankou neskončila. V minutě padesáté se hezky prokličkoval přes obránce a dostal až před Gleicha Blaheta, který nadvakrát branku nedal. Na ledě sice byly k vidění útoky na obě strany, ale většinou u gólmanů nekončily zásluhou nepřesných kombinací. V čase 51:46 bylo vyrovnáno - Petr Tomis se parádně individuálně prokličkoval až před Zrzu, kde poslal rychlou přízemní střelu k tyči branky – 3:3. V 55. minutě unikal po straně v probíhajícím oslabení Široký, který trefil Zrzu pouze do masky. V závěru chtěly oba celky zjevně rozhodnout a vyhnout se tak prodloužení, ale šance na obou stranách končily na jistých gólmanech. V čase 58:37 ujížděli tři hráči Sarezy na jediného obránce. Tuto situaci řešil Mario Kalina střelou, kterou Zrza vyrazil zpět k autorovi této střely pro nějž již nebyl problém touš za záda gólmana dorazit - 4:3. V závěru se již nic nestalo, a tak Sareza Ostrava porazila v závěrečném duelu sezóny 07/08 Kometu Brno těsně 4:3.