Juniorka porazila Jihlavu suverénně 8:1 a zajistila si tak extraligové boje i pro příští sezónu!

13.03.2008, Adam Bagar

Junioři nastoupili k dalšímu utkání skupiny o udržení proti Dukle Jihlava, což měl být pro Ostravu snadný soupeř. To se také potvrzovalo od úvodních minut a již po necelých devadesáti vteřinách vedla Sareza po brankách Vojtěcha Bartoše a Radovana Vajdy 2:0. I nadále hráli domácí někdy až příliš ofenzivně a to vedlo k další brance, kterou přidal opět Radovan Vajda. Po první části tak vedla Sareza již 3:0. Také druhá část patřila jednoznačně domácím a po brankách Mikuly, Suchého, opět Mikuly a Kopáče vedla Sareza těsně po polovině utkání již 7:0 a hosté byli zralí na ručník. Domácí trenéři však po tomto jednoznačném průběhu stáhli ze hry hned několik zkušených hráčů, a tak v dalších minutách již takový nápor Sarezy k vidění nebyl. Nakonec branka padla až šest minut před koncem, když hosté neumožnili Gleichovi vychytat čisté konto. V závěru ještě přidal osmou branku Sarezy Řezáč. V posledních čtyřech minutách nastoupil v brance Sarezy teprve čtrnáctiletý Jan Sanitrák, který si připsal dokonce pět úspěšných zákroků a podílel se tak na konečném vítězství domácího týmu 8:1, což znamená jediné - juniorskou extraligu uvidíme na Sareze i v příští sezóně. Další zápas však čeká juniorku již tuto sobotu 15.3., kdy se představí na ledě libereckých Bílých tygrů.

- POUT čt 13.3.
HC Sareza Ostrava
HC Dukla Jihlava
8:1(3:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Bartoš V. (Bartošek), 2. Vajda R. (Jelšík, Řezáč), 16. Vajda R. (Řezáč, Jelšík), 24. Mikula (Bartoš M., Vajda D.), 25. Suchý (Tomis, Jelšík), 29. Mikula (Mocek), 33. Kopáč (Bartoš V., Bartošek), 57. Řezáč (Černák, Vajda R.) - 55. Pěška (Pekárek, Dvořák). Rozhodčí: Klapetek - Tuizal, Vengřín. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 100. Střely na branku: 46:30. Průběh utkání: 7:0, 7:1, 8:1.
HC Sareza Ostrava: Gleich (od 57. Sanitrák) - Falter, Měkýš, Tomis, Pindur, Vajda D., Poláček, Černák - Bartoš M., Řezáč, Mocek, Bartošek, Mikula, Suchý, Kotala, Hanke, Kopáč, Bartoš V., Jelšík, Vajda R., Široký.
HC Dukla Jihlava: Navrátil (od 22. Tábor) - Musil, Posmyk, Cirhan, Rosendorf, Pekárek, Kolda, Chaloupka - Brabec, Man, Kuřítko, Novák, Pometlo, Dvořák, Pěška, Vacek, Kotlík, Polcar, Dzurik, Honza.

Domácí vstoupili do zápasu neskutečným způsobem. Hned po několika vteřinách hry si najel až před branku Navrátila Martin Bartoš, který způsobil jihlavské obraně nemalé problémy. V čase 0:34 se však domácí dočkali velmi rychlé úvodní branky, když si najel Vojtěch Bartoš přes velmi propustnou obranu hostí až před Navrátila a do horní části branky parádně zavěsil – 1:0. Hosté působili v úvodních minutách doslova tragicky a v čase 1:24 tak přišla zákonitě druhá branka v jejich síti – po velkém závaru před brankou nakonec touš jen tak doklepl do úplně prázdné branky Radovan Vajda. O chvíli později zahrozili také hosté, ale před domácí klecí osamocený Dzurik Gleicha nepřekonal. Ve 3. minutě zahrávala Sareza první přesilovku, ve které sice předvedla obrovský tlak, ale bez gólového efektu. V sedmé minutě následovaly opět obrovské šance Sarezy. Nejprve se ocitl tváří v tvář Navrátila Jelšík, který těsně přestřelil branku a následně zase stál u levé tyče osamocený Mocek, ale ke třetí brance domácích to stále nevedlo. V deváté minutě předvedli domácí další krásnou kombinaci na jejímž konci však Falter opět selhal. Hosté se dostávali do šancí velmi zřídka a když už, tak ztroskotávali na jistém Gleichovi, jako v případě dalším pokusu Dzurika. Ve 12. minutě pálil velmi ostře z mezikruží Bartoš a na druhé straně předvedl velmi podobnou věc také Rosendorf. O minutu později dával Kopáč na Vojtěcha Bartoše, který v úplně jasné šanci nedal. V čase 15:33 předvedl gólman Navrátil neskutečný kiks, když vyjel do rohu hřiště proti rozjetému Jelšíkovi a každému muselo být jasné, že domácí útočník bude u puku dříve. Puk poté převzal Kopáč a parádně si projel mezi několika hráči Jihlavy, vystřelil a nakonec do prázdné klece dorážel Radovan Vajda. V 17. minutě se ocitl před brankou zcela osamocený Mocek, ale dnes neměl patřičné štěstí ke vstřelení branky, což potvrdil také o dvě minuty později, kdy nevyužil ke skórování krásné přihrávky Mikuly. Po dvaceti minutách tak vedla Sareza nad Jihlavou 3:0 a nutno dodat, že výsledek je ještě pro hosty velmi příznivý vzhledem k průběhu.

Hned v úvodu druhé části poslal na Gleicha nepříjemný pokus opět velmi aktivní Dzurik, ale domácí gólman velmi reflexivním zákrokem jeho šanci vychytal. Hosté byli v úvodu této části aktivnější, což potvrdila i další šance Pometla, který měl před Gleichem poměrně dost prostoru. O další minutu později vyjel Gleich proti touši příliš daleko z branky, ale naštěstí pro něj a pro Sarezu Dzurik s Honzou nedokázali trefit opuštěnou domácí klec. V čase 23:51 to byli naopak domácí, kteří dokázali přidat čtvrtou branku – Martin Bartoš našel mezi kruhy ideálně Ondreje Mikulu, který ranou z první překonal Tábora – 4:0. O chvíli později zahrávali domácí přesilovou hru pět na tři a asi všem přítomným na stadiónu bylo jasné, že tato výhoda nemůže skončit jinak než brankou v síti hostí. To se také potvrdilo a hned v čase 24:55 domácí přidali již pátou branku, když Jiří Suchý napřáhl parádně od modré a propálil tak vše, co mu stálo v cestě – 5:0. Sareza v zápase jasně dominovala a zanedlouho byla na světě další branka – v čase 28:12 předvedl další kiks také Navrátilův náhradník Tábor, který přihrál na modrou přesně na hůl Ondreje Mikuly, který si ještě najel do lepšího střeleckého úhlu a opět do prázdné klece zakončil – 6:0. Poté odešlo několik hráčů domácích do kabin, čímž dala Sareza jasně najevo, že je o vítězi utkání zcela rozhodnuto. V čase 32:31 přišel další zásah do jihlavské sítě – Mikula našel mezi kruhy volného Jaroslava Kopáče, který opět do úplně odkryté branky přidal již sedmou branku – 7:0. Domácí se již hokejem jen bavili a snažili se vytvářet pohledné akce. Ve 35. minutě zahrozili výjimečně také hráči z Vysočiny, když Chaloupka nadvakrát domácího gólmana překonat nedokázal. Ve 39. minutě poslal Poláček před branku touš na Hankeho, který však ve velké příležitosti nedokázal přehodit Táborův beton. Ve druhé třetině tak Sareza svůj náskok dokázala navýšit již na rozdíl sedmi branek a zaslouženě vedla 7:0.

Do třetí části vstoupila lépe Jihlava. Již ve 42. minutě se dostal do velké šance Man, který střílel z pravého kruhu. O chvíli později zase střílel Kuřítko, jehož pokus Gleich vyrazil a k následné dorážce se dostal Novák, kterému touš před prázdnou brankou přeskočil hůl. Ve 46. minutě v probíhající přesilové hře hostí se ocitl před Gleichem zcela sám Chaloupka, ale domácí brankář stále odolával. Poté dostali domácí k dispozici sérii přesilových her, ve kterých si příliš šancí nevypracovali. Výjimku tvořily snad jen střely Černáka od modré a Mocka z levého kruhu. Hra už se víceméně dohrávala a oba celky se spíše už šetřily. V 53. minutě pálil od modré Měkýš, čímž vystrašil Tábora. O minutu později předvedli domácí pěknou kombinaci, když Radovan Vajda dával před branku na volného Řezáče, který však osmou branku nepřidal. V čase 54:03 využili hosté přesilovou hru a zkazili tak Michalu Gleichovi možnost udržet čisté konto - Ondřej Pěška tečoval před Gleichem střelu Pekárka od modré – 7:1. V čase 56:02 se dočkala branky ve třetí třetině také Sareza - Petr Řezáč prostřelil Tábora z velmi těžkého úhlu – 8:1. V 57. minutě dostal příležitost zachytat si své první minuty v juniorském dresu gólman Sanitrák, který musel předvést několik těžkých zákroků, především po střelách Musila a Polcara, ale nakonec své čisté konto uhájil a připsal si do svých statistik i pět úspěšných zásahů. Sareza Ostrava tak nakonec porazila Jihlavu vysoko a zaslouženě 8:1.