Sareza překazila vítěznou sérii Chomutova a nasázela mu na cestu osm branek!

12.12.2007, Adam Bagar

Na domácím porubském stadionu byl k vidění šlágr 29. kola 1. hokejové ligy, v něm proti sobě nastoupili Sareza Ostrava a KLH Chomutov. Již od úvodních minut hosté nepotvrzovali úlohu vedoucího celku celé soutěže a týmu, který vyhrál sedmnáct zápasů v řadě. Domácí zaskočili poprvé soupeře již ve třetí minutě po brance Boháče. Hosté sice dokázali srovnat z hole Charouska, ale poté již Sareza odstartovala neuvěřitelnou kanonádu a gólmani hostí lovili ze své sítě jeden kotouč za druhým. Postupně se ještě do první dvacetiminutovky trefili Šebesta, Najdek, Bartošek a v závěru této části také Svačina. Po první třetině byl tak stav velmi překvapivý, ale také zasloužený 5:1. Do druhé třetiny hosté vlétli jako uragán a během pěti minut snížili po brankách Mikšovice na rozdíl pouhých dvou branek. Ovšem domácí hráči to do kolen nedostalo, ba naopak. V polovině druhé části se trefil Káňa, kterého zanedlouho napodobil i Ovčačík. Ve druhé části tak padly dvě branky na obou stranách a skóre tak narostlo již na 7:3. Poslední část se již spíše z povinnosti dohrávala, ale i přesto si oba týmy dokázaly vytvořit několik šancí. Ujala se však pouze jediná, a to střela Roberta Najdka, pro kterého to byla dnes již druhá branka. Hosté dnes doplatili především na chyby v obraně a také nejistotu obou gólmanů. Sareza Ostrava tak poráží Chomutov rozdílem třídy 8:3.

- 29.kolo st 12.12.17:00
HC Sareza Ostrava
Piráti Chomutov
8:3(5:1, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Boháč (Pavelek, Ovšák), 13. Šebesta (Boháč, Ovšák), 13. Najdek (Mrázek), 14. Bartošek (Červenka, Pavelek), 20. Svačina (Šebesta), 30. Káňa (Hubáček, Zdeněk), 36. Ovčačík (Bartošek), 44. Najdek (Zdeněk) - 11. Charousek (Hašek, Boušek), 22. Mikšovic (Černý, Révay), 25. Mikšovic (Heinisch, Tauš). Rozhodčí: Minář - Jureček, Pala. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. Diváci: 565. Střely na branku: 37:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:3, 8:3.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Ovšák, Vnenk, Ovčačík, Palík, Mrázek, Vajda D., Buček, Falter - Šebesta, Boháč, Svačina - Klimek, Najdek, Zdeněk - Káňa, Hubáček, Bartoš - Červenka, Bartošek, Pavelek
Piráti Chomutov: Horčička (od 14. min. Podolka) - Bombic, Malinský, Kolda, Trefný, Chatrnúch, Černý, Březina, Révay - Jíra, Kostourek, Polodna - Jeslínek, Šíp, Havlůj - Mikšovic, Heinisch, Tauš - Boušek, Charousek, Hašek

Již od úvodních minut zápasu nebylo znát, že do Ostravy zavítal nejlepší celek 1. ligy. Sareza si zahrála hned v úvodu přesilovou hru, kterou také hned v čase 2:03 využila – Pavelek nahodil kotouč na branku, kde si ho gólman dostatečně nepohlídal a Daniel Boháč na několikrát dorazil kotouč za jeho záda. Ve čtvrté minutě pálil od modré čáry Najdek, jehož střelu však Horčička zneškodnil. V páté minutě hráli domácí v další početní výhodě, ve které si vypracovali několik slušných šancí. Ale jak Boháč, tak ani Vnenkovy dvě střely na Horčičku nestačily. Chomutovští poprvé zahrozili až v sedmé minutě, když Chatrnúch stál v prostoru mezi kruhy úplně osamocen, ale Štěpánek jeho střelecký pokus s přehledem zneškodnil. V minutě deváté dokonce trefili hosté tyč, když Kastourek vypálil dělovku, která pouze orazítkovala tyč domácí branky. Gól hostí již vysel ve vzduchu. A tak když v čase 10:08 předvedli chomutovští parádní přesilovkovou akci, tak to nikoho z diváků nepřekvapilo - Jiří Charousek trefil z mezikruží parádně růžek Štěpánkovy branky. V 11. minutě stál v obrovské šanci Ovčačík, který byl však před poloodkrytou brankou jasně zahákován, a tak domácí hráli již třetí přesilovou hru. Když o dalších čtyřicet vteřin zasedl na trestnou lavici další z hráčů hostí, tak se domácím naskytla výhoda dvojnásobné přesilové hry. Tu také dokázali patřičně využít v čase 12:25, když střílel od modré Ovšák, jehož střelu gólman vyrazil k volnému Pavlovi Šebestovi, který pěknou střelou trefil horní část branky. Neuplynula ani půlminuta a domácí se radovali již potřetí, když v čase 12:54 střílel tentokrát od modré Mrázek, jehož střelu gólman Horčička opět vyrazil k volnému Robertovi Najdkovi, který podobným způsobem jako před chvílí Šebesta zvýšil již na 3:1. Chomutov byl zjevně zaskočen a nevěděl, co na domácí hrát. Totální dezorientaci v obranné činnosti potvrdil i čtvrtý gól domácích – v čase 13:42 Červenka poslal kotouč před nejsitého Horčičku, který kotouč neudržel a Michal Bartošek ho opět doklepl přesně do volného prostoru k tyči. V 18. minutě ujížděli Boháč s Šebestou na jednoho obránce, který jim však v jejich přihrávce na poslední chvíli zabránil. O další minutu později se řítil Hubáček na gólmana , ale byl jasně zahákován, ovšem píšťalka sudího Mináře zůstala tentokrát němá. V čase 19:13 vystřelil z blízkosti gólmana Šebesta, kototuč se však dostal k Vladimírovi Svačinovi, který parádní střelou z těžkého úhlu překonal v bráně již vystřídaného Podolku střelou do horní části branky. Sareza tak vedla velmi překvapivě, avšak zaslouženě po první třetině nad Chomutovem 5:1.

Hned v úvodu druhé části se ocitl úplně sám před Podolkou Zdeněk, který obrovskou šanci zužitkovat nedokázal. V čase 21:06 ujel hostující Stanislav Mikšovic, který střelou mezi Štěpánkovy betony snížil na rozdíl tří branek. Ve 24. minutě Mikšovic opět nebezpečně střílel před Štěpánkem, který betonem vytěsnil mimo tyče. V čase 24:43 poslal kotouč zpoza branky Heinisch před Štěpánka na úplně volného Stanislava Mikšovice, pro kterého již nebyl problém zasunout puk do odkryté branky. Ve 26. minutě nebezpečně dotírali před Podolkou Hubáček s Vnenkem, ale ani jeden z jmenovaných nedokázal kotouč dopravit za Podolkovu brankovou čáru. V čase 29:05 nadále pokračovaly gólové hody - Tomáš Káňa pálil z pravého kruhu přesně k tyči. V téže minutě nahrál Červenka do parádní pozice na Bartoška, který však v jasné šanci tváří v tvář Podolkovi nedal. V minutě 32. střílel nejprve Hašek z levého kruhu a poté ještě dotíral před Štěpánkem Boušek. Dvě minuty nato se řítil v oslabení Šebesta sám na Podolku, ale jeho blafák mu nevyšel a v poslední chvíli sjel z hole. V čase 35:15 viděli domácí fanoušci již desátou branku a sedmou do sítě Chomutova - Ctirad Ovčačík střílel od modré, jeho střela zapadla až do Podolkovy klece. Ve 37. minutě zahrávali hosté již třetí početní výhodu ve druhé třetině, ale ani tentokrát ji využít nedokázali. V poslední minutě druhé části ještě pálil těsně mimo domácí branku Jeslínek. Do šaten se tak šlo po dvou třetinách za stavu 7:3 pro domácí.

Úvodní minuty třetí části mnoho příležitostí nepřinesly, i když přece jen snaha hostujícího Chomutova byla znatelnější, ale obrana domácích jim mnoho prostoru k šancím nedávala. V čase 44:00 to ovšem byli domácí, kteří přidali další branku, když Zdeněk střílel z levého kruhu, ale Podolka jeho střelu vyrazil pouze k Robertu Najdkovi, který střelou do prázdné branky přidal již osmou branku domácího týmu. Ve 45. minutě střílel z mezikruží Malinský, ale jeho střela jen profrčela okolo Štěpánkovy branky. Na druhé straně střílel Červenka z levého kruhu, jehož střelu Podolka opět nepodržel a jen vyrazil před sebe, ale tentokrát tam žádný z domácích hráčů nečíhal na dorážku. Ve 49. minutě tečoval nebezpečně před domácí brankou Boušek, ovšem jeho teč naštěstí pro domácí jen projela brankovištěm. O chvíli později pálil tentýž hráč z mezikruží, ale Štěpánek je narozdíl od hostujících gólmanů dnes oporou svého týmu. V 51. minutě mohl Bartoš ujet hostující obraně, ale Káňova přihrávka na něj byla o kousek delší než by měla být. V 53. minutě vyzkoušel pozornost Podolky střelou od modré čáry Mrázek, ale hostující gólman tentokrát jeho střelu podržel. V 54. minutě ujeli Červenka s Ovšákem v oslabení na jediného obránce, ale druhý jmenovaný netrefil ideálně kotouč, když před ním stála odkrytá branka. Poté ještě Pavelek pálil z pravého kruhu na Podolku, opět se tak prokázalo, jak je dnes obrana hostujícího celku děravá. V 56. minutě pálil Zdeněk z levého kruhu ránu, která jen těsně minula Podolkovu branku. O minutu později se ve velké šanci ocitl Vnenk, jenž stál sám mezi kruhy a jen těsně minul brankový prostor. V 58. minutě nechal vyniknout lapačku Štěpánka hostující Mikšovic. Minutu před koncem ještě nebezpečně nahazoval na Podolku kotouč Najdek, ale Podolka si situaci se štěstím pohlídal. V úplném závěru ještě Klimek projel celou obranou hostí a parádně vypálil z mezikruží a poté ještě i Káňa pálil z pravého kruhu tak prudce, že Podolkovi rána propadla, ale v brance neskončila. Sareza Ostrava tak porazila KLH Chomutov vysoko 8:3.

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (Sareza Ostrava):"Jsme velmi spokojeni. Za dnešní zápas musím klukům poděkovat. Po první třetině jsme vedli 5:1, ale pak Chomutov snížil na 5:3, byli jsme v té době trochu nervózní. Kluci včas pochopili, že musí přidat a také jsme změnili taktiku, což nám vyšlo nádherně. "

Vladimír Kýhos"Je celkem jedno jestli prohrajete o gól nebo více. Samozřejmě nás dnešní výsledek netěší. Nezvládli jsme vstup do zápasu, byli jsme asi stále v autobuse. Dnes jsme hráli špatně přesilovky a oslabení. Na začátku jsme z každého oslabení dostali gól. Za stavu 5:1 je psychika hráčů narušená, pak se těžko hraje. S výsledkem jsme se pokusili něco udělat ve druhé třetině, kdy jsme dali na 5:3, ale poté jsme opět inkasovali. Za stavu 7:3 už se utkání spíše dohrávalo. Zápas se nám nepovedl. Dnes nás trápila organizace obrany a neobsazování dorážejících hráčů. Dostali pět gólů z dorážek, brankáři chytí střelu, ale neobsazený hráč to vrátí do prázdné brány. Domácí byli pohotovější a hráli lépe v přesilovkách. Blahopřeji Sareze k dnešnímu výkonu. My musíme jet dál."