Sareza v Havlíčkově Brodě nezvládla úvodní třetinu

31.10.2007, Tomáš Záruba, Adam Bagar

V 17. kole 1. hokejové ligy zajížděla Sareza na led Havlíčkova Brodu, který se nachází na šestém místě tabulky skupiny západ. A tak Sareza byla v zápase mírným favoritem. Vůbec se ji však nevydařila první třetina utkání, ve které na domácí hráče nestačila a inkasovala tři branky. Úvodní branka padla již po necelé minutě a byla opět velmi sporná. Druhá třetina nepřinesla žádnou branku. V poslední části alespoň snížil na rozdíl dvou branek Lukáš Vnenk, ale domácí se pět minut před koncem opět dostali do třígólového vedení. V závěru ještě zkorigoval výsledek na konečných 4:2 pro domácí Dalibor Sochorek. Domácí hráči byli dnes lepším týmem, a tak si zaslouženě připisují tři body.

- 17.kolo st 31.10.18:00
BK Havlíčkův Brod
HC Sareza Ostrava
4:2(3:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Čermák, 12. Malát (Varga, Pavlík), 14. Borovanský (Malát, Šulc), 57. Třetina (Čermák, Borůvka) - 42. Vnenk (Sochorek, Gelačák), 58. Sochorek (Ovšák). Rozhodčí: Pešina - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:7, navíc Holec (HBR) a Štěpánek (SAR) 10 OT. Bez využití. Diváci: 1 130. Střely na branku: 45:20. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.
BK Havlíčkův Brod: Suchan – Vyhlídal, Šulc, Drtina, Pavlík, Vašíček, Borůvka, Jelínek A. – Hodek, Jelínek P., Borovanský – Třetina, Čermák, Němec – Kubeš, Kreuzer, Holec – Ondráček, Malát, Varga
HC Sareza Ostrava: Štěpánek – Ovšák, Vnenk, Rimmel, Buček, Tesařík, Palík, Vajda D. – Šebesta, Boháč, Hubáček – Pavelek, Sikora, Řípa – Gelačák, Sochorek, Červenka – Svačina, Najdek, Glas - Grygar

Brodští vstoupili do zápasu podle svých představ, když 3 vteřiny před koncem první minuty využil Čermák chyby hostujících obránců na modré čáře a po samostatném úniku otevřel skóre zápasu – 1:0. I nadále byli Rebelové aktivnější, ale ani Třetina, ani Kubeš při tlaku v útočném pásmu ostravského brankáře Štěpánka nepřekonali. Až v 7. minutě se k první šanci dostali hráči Sarezy, jejich střelu však Suchan vyrazil. Brod si to nedal líbit a Třetinův pokus před brankou zastavil až Štěpánek pěkným zákrokem. Domácí snaha došla odměně a ve 12. minutě nachází Varga svého spoluhráče Maláta, který lehkou střelou nachytal nedostatečně připraveného brankáře hostí – 2:0. Chvíli na to dostali Ostravští po Borůvkově faulu možnost ke korekci skóre, ale výhodu jednoho muže nevyužili a po faulu Pavelka se počet hráčů na ledě srovnal. Tohoto stavu opět využili Rebelové a Borovanský ve 14. minutě doráží Šulcovu odraženou střelu do prázdné brány – 3:0. Až do konce třetiny byli nadále aktivnější Brodští, ale změna skóre se ani na jedné straně nekonala.

Hosté do druhé třetiny nastoupili aktivně a evidentně chtěli s nepříznivým stavem něco udělat. Nejprve však domácí Aleš Jelínek trefuje tyč. Poté se k mohutnému sólu nadýchl Šebesta, ale Suchan ho vychytal. Snaha hostí je zastavena vyloučením Sikory. Největší šanci si vytvořil Třetina, ale z očí do očí před Štěpánkem neuspěl. Rebel se stále tlačil dopředu, ale bez gólového efektu. Hosté se dostali do šance až v 33. minutě, ale Boháčův pokus z ostrého úhlu neměl šanci na úspěch. Až do konce druhého dějství pokračovala převaha Rebelů, ale opět se skóre nehnulo.

Třetí dějství též začalo aktivitou Sarezy. Tentokrát přinesla své ovoce. V čase 41:59 našel Sochorek ideálně Vnenka a ten snížil na rozdíl dvou gólů – 3:1. Poté se hra na čas vyrovnala a šance si vytvořily obě mužstva. Nejprve Šebesta tvrdou střelou donutil Suchana roztáhnout betony a na druhé straně se Kubeš prokličkoval před ostravského brankáře, ale ten puk s vypětím všech sil udržel. Poté se Rebel opět ujal iniciativy a využil dalšího okénka ve hře hostí. V 57. minutě se do přečíslení dostal Třetina s Čermákem a první jmenovaný již počtvrté rozbouřil ochozy Kotliny – 4:1. Ostravským ještě svitla naděje o minutu později. Brankář Suchan daleko z brány nekontroloval puk a Sochorek měl již lehkou úlohu a snížil na – 4:2. Poslední dvě minuty však domácí ubránili a zaslouženě si připsali všechny tři body.

Ohlasy k utkání

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): „ Celá první třetina se odvíjela od našeho dobrého vstupu do utkání. Během první části jsme dali tři branky, v podstatě to rozhodlo zápas. Potom jsme byli sice aktivnější, ale góly už jsme nedali. Potom už jsme se tolik nehnali do útoku, zápas jsme, dá se říct, kontrolovali a dotáhli ho do vítězného konce. I když za stavu 3:1 hráli hosté přesilovku, kdybychom inkasovali, mohlo to být drama."

Jan Vavrečka (HC Sareza Ostrava): „ Nejdříve musím poblahopřát soupeři. Domácí byli o něco lepší, i když dva góly jsme si dali prakticky sami, když jsme nahráli soupeři. Nemůžeme vyhrát zápas, když nebudeme střílet. První třetina nebyla vůbec optimální, ta se dá omluvit dlouhou cestou, druhá třetina byla také špatná. Ve třetí třetině jsme mohli zápas trochu zkorigovat, velice špatně jsme v ní za stavu 3:1 sehráli přesilovku, kdy jsme ani nevystřelili. Chyběla větší střelecká aktivita."