Sareza podlehla Kometě 3:1 především díky své nedisciplinovanosti

26.09.2007, Michal Pokorný, Adam Bagar

Již třikrát ze svých čtyř venkovních zápasů si dokázala Sareza Ostrava odvést všechny tři body a v tomto trendu chtěla také pokračovat na horké půdě brněnské Komety. Po úvodní brance, kterou vstřelil Zdeněk Pavelek se zdálo, že by to opět mohlo Sareze vyjít, ale ještě do konce třetiny stačili domácí srovnat zásluhou Vostřáka. Druhá třetina přinesla velmi kvalitní hokej z obou stran a především se činili výborní brankáři. Avšak byla k vidění i jedna branka do Čechovy sítě z hole Baruse. V poslední třetině doplatili ostravští na častá vylučování, a tak se nemohli nadechnout k nějakému závěrečnému náporu. V jedné z dvojnásobných přesilovek navíc přidal další branku domácích Mikel. V závěru nepomohla hostům ani power-play, a tak Sareza nakonec především díky vlastní nedisciplinovanosti podlehla brněnské Kometě 3:1.

- 6.kolo st 26.9.18:00
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
3:1(1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Vostřák (Barus, Staněk), 33. Barus (Morava, Malena), 44. Mikel (Vostřák, Lipina) - 11. Pavelek (Holík). Rozhodčí: Fraňo - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:10, navíc Lipina (KOM) 10 OT, Gelačák (SAR) 5+OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4130. Střely na branku: 41:34. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
HC Kometa Brno: Jarina – Mikel, David, Fojtík, Lhotský, Malena, Morava – Dlouhý, Lipina, Vostřák – Sojčík, Moskal, Černý – Staněk, Barus, Appel – Ambruz, Padělek, Kovář
HC Sareza Ostrava: Čech – Ovčačík, Mocek D., Rimmel, Ovšák, Tesařík, Holík, Vajda – Grygar, Boháč, Bokroš – Gelačák, Najdek, Řípa – Pavelek, Sochorek, Svačina – Glas, Hubáček, Novák

K dalšímu utkání přijela na brněnský led ostravská Sareza. Dosavadní lídr východní tabulky rozhodně nepřijel do Brna s přehnaným respektem, což dokazovaly především úvodní šance Zdeňka Pavelka, který mohl dvakrát v přesilovce otevřít skóre. Co se nestalo v ostravské přesilovce, povedlo se hostům v oslabení. Když svoji obrovskou šanci neproměnil Miroslav Barus a vzápětí Lhotský trefil tyč, z ničeho nic dostal přesnou nahrávku do brejku aktivní ostravský útočník - Zdeněk Pavelek a milimetrovou střelou mezi Jarinovi betony otevřel dnešní skóre – 0:1. Potom se hra mírně uklidnila a Ostrava se vrátila k defenzivnímu stylu hry, což evidentně nevyhovovalo brněnské ofenzivě. V 17. minutě však vzal zodpovědnost na svoje bedra Miroslav Barus a v útočném výpadu, společně s Vostřákem, přelstil hráče Sarezy. V situaci dva na dva přenechal Barus zadovku na svého spoluhráče a vjel do bránících hráčů. Tím vytvořil prostor pro Pavla Vostřáka, který krásnou střelou mezi Čechovi betony srovnal stav na 1:1. Pár sekund poté byli vyloučeni dva ostravští hráči a Kometa hrála přesilovku 5 na 3 téměř dvě minuty. V té si vytvořil několik šancí Dlouhý, ale otočit skóre nedokázal. Za smírného stavu se rozešly oba týmy do kabin.

Druhá třetina začala z obou stran opatrněji. Jak Kometa, tak Ostrava hráli ze zabezpečené obrany. Změnu hry však přineslo vyloučení hostujícího Holíka. Gólovou šanci promarnil v přesilovce Dlouhý. Hned po návratu ostravského provinilce mohla skórovat Ostrava, ale Jarina byl jednoznačně proti. Proti tutovce Boháče vytasil famózní zákrok skluzem, což ocenilo domácí publikum potleskem ve stoje. Když se čas utkání přelil za druhou polovinu zápasu, opět to byla Kometa, která promarnila svoji šanci. Moskalovu střelu zastavila tyč. O minutu později však našel krásnou přihrávkou Morava najíždějícího Miroslava Baruse a ten nekompromisní střelou švihem zakončil svůj výpad do rohu ostravské brány – 2:1. Po tomto gólu musela Sareza začít myslet i na ofenzivu a to se také projevilo na stylu hry obou mužstev. Do šance se dostali jak hosté, tak domácí. Především Petr Lipina mohl zvýšit, ale jeho samostatný únik 10 sekund před koncem Čech bravurně vychytal.

Třetí třetina začala přesilovkou Komety. Tu mohl využít Michal Černý, ale jeho střelu lapil Jakub Čech dalším efektivním zákrokem. Ostravané si však nedali říct a znovu faulovali. Kometa měla tedy příležitost přesilové hry 5 na 3. Ta netrvala ani půl minuty a padl gól. Na modrou čáru dostal ideální pas od Vostřáka Jan Mikel a svojí dělovkou mezi Čechovi nohy oslavil svůj návrat do sestavy po zranění – 3:1. Hned po gólu se Brnu naskytla další přesilovka 5 na 3, ale v té už tak efektivní domácí nebyli. Kometa se pak začala soustředit na obranu a nepustila svého soka téměř do žádné střelecké příležitosti. V závěru zápasu fauloval u hrazení Gelačák Moravu a dostal tak 5 minut a do konce utkání. Když byl vyloučen další ostravský hráč – Vladimír Holík, měli domácí rozhodnutí na svých hokejkách, ale gól opět vstřelit nedokázali. Čtyři minuty před koncem utkání vytáhl další skvělý zákrok Kamil Jarina proti osamocenému Boháčovi a dodal tak svým spoluhráčům sílu do posledních minut. I díky tomuto zákroku byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. V závěru utkání se pokoušeli hosté o power-play, ale bez gólového výsledku. Kometa tak uhájila důležité vítězství na domácím ledě proti silnému soupeři z Ostravy.

Ohlasy k utkání

Rostislav Čada (Kometa Brno): Jsme spokojení s výsledkem, bojovností a taktickým zvládnutím utkání. Hráli jsme s větší koncentrací než v předchozích domácích zápasech, byla tam také chuť a snaha konečně doma vyhrát.

Jan Vavrečka (Sareza Ostrava): Neodehráli jsme vůbec špatný zápas, bohužel jsme v první části utkání neproměnili šance. Kdybychom je proměnili, Brno by začalo být nervóznější. Bohužel tam bylo spousta vyloučených, přesto si myslím, že jsme měli více šancí než Kometa, ale na ty se nevyhrává.