Sareza i potřetí veze z venkovního hřiště tři body

22.09.2007, Lubomír Tesař, Lukáš Bajgar

Hokejisté ostravské Sarezy nastoupili k utkání pátého kola I. ligy v roli papírového favorita, což v úvodních minutách potvrzovali herní převahou. Přesto se prvně rozvlnila síť za Štěpánkovými zády, když jej překonal Juraj Prokop. Rozmezí devatenácti vteřin v polovině zápasu ovšem stačilo Ostravanům ke zvratu ve skóre – nejdříve ve dvojnásobné přesilovce slavil úspěch Robert Najdek, aby v pokračující klasické početní převaze dokonal dílo zkázy domácích Zdeněk Pavelek. V závěru se pokusili domácí při power-play získat alespoň bod, ale Daniel Boháč trefou do prázdné brány uzavřel stav utkání na konečných 1:3.

- 5.kolo so 22.9.17:00
LHK Jestřábi Prostějov
HC Sareza Ostrava
1:3(1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Prokop (Vymazal, Hampl) – 32. Najdek (Rimmel, Ovšák), 32. Pavelek (Bokroš, Tesařík), 60. Boháč (Řípa). Rozhodčí: Kočí - Jureček, Pala. Vyloučení: 8:8, navíc Holík 5 + OK, Klimek 10OT. Využití: 0:2. Diváci: 983. Střely na branku: 39:37. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
LHK Jestřábi Prostějov: Daneček - Kumstát, Chovan, Bartoň, Vomela, Procházka, Suchý, Hegegy - Piecha, Šúrek, Fojtík, Bartošek, Berzinš, Kotásek, Vymazal, Hampl, Prokop
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Ovčačík, Mocek D. Rimmel, Ovšák, Tesařík, Palík, Holík, Vnenk - Klimek, Boháč, Bokroš - Gelačák, Najdek, Řípa - Pavelek, Sochorek, Svačina - Hubáček, Novák, Červenka

První minuty zápasu patřily ostravské Sareze, už po dvaceti vteřinách hry prověřil Danečka v brance Jestřábů Bokroš a o chvíli později také Ovšák, oba byli ale neúspěšní. Tlak Ostravy pomohlo vystupňovat vyloučení Piechy na začátku třetí minuty. Velmi aktivní byl v přesilovce Najdek a Ovčačík, ten měl dokonce příležitost zasunout puk do zpola odkryté klece, ale správný moment prováhal, a Daneček tak stačil do střely skočit. První šance domácích přišly v osmé a deváté minutě, postupně zkoušeli překonat Štěpánka obránci Suchý, Kumstát a Procházka, ale poprvé se červené světlo za brankou Ostravy rozsvítilo až ve 12. minutě. Vymazal překrásně zatáhl kotouč do útočného pásma, obehrál jednoho z hostujících obránců, před brankou našel zcela volného Prokopa a ten se nemýlil - 1:0. Po první brance se začalo více bruslit a šance střídala šanci. Na straně hostů měli příležitosti Gelačák, Najdek a Bokroš, jenž ani z bezprostřední blízkosti Danečka nepřekonal. Z Jestřábů útočil hlavně Kotásek s Vymazalem, druhý jmenovaný měl pět sekund před první sirénou obrovskou šanci, když mu po kličce do bekhendu Štěpánek odkryl část své branky, ovšem Vymazalova mířidla nebyla správně seřízená.

Druhá třetina začala hned několika šancemi Jestřábů. Ti mohli nejprve skórovat po akci Bartoška s Kotáskem, který minul jen těsně branku hostů. Ve 23. minutě jel Prokop s Vymazalem dva na jednoho. První jmenovaný zkoušel najít Vymazala, ten však kotouč nezpracoval. Aktivní hra Prostějova přinesla dvě vyloučení Ostravy a Jestřábi měli ve 26. minutě příležitost téměř minutu hrát dvojnásobnou přesilovou hru, ale domácí se po svých chybách sami vyšachovali z útočného pásma. Příležitost tak přišla až v klasické přesilovce o minutu později, kdy Prokop našel neomylně před brankou osamoceného Martina Kotáska. Ten však nedokázal dostatečně zvednout kotouč a skórovat.

Zlomový bod utkání přišel ve 32. minutě, kdy Sareze hlavní rozhodčí doslova daroval přesilovou hru 5 na 3 a ostravští hokejisté jí plně využili. V rozmezí devatenácti sekund dokázali domácího brankáře překonat dvakrát, a otočit tak stav na 1:2. První střelcem Ostravy se po krásné kombinaci stal Najdek a do vedení hosty vzápětí dostal Pavelek. Rychlý obrat a ani téměř likvidační zákrok na jejich útočníka, nenechal domácí dravce chladné a vrhli všechny své síly do útoku, k čemuž jim pomohla i pětiminutová přesilovka. Jestřábi však pod psychickým tlakem nedokázali výborného Štěpánka překonat. Možnost měl Kumstát i Šůrek, ale brance zabránila buď nepřesnost nebo pohotový zákrok gólmana. Druhá třetina tak skončila za stavu 1:2.

Do závěrečné třetiny obě mužstva nastoupila s rozdílnými cíli, Jestřábi se snažili co nejdříve skórovat, naopak Ostrava chtěla slibný výsledek udržet až do závěrečného hvizdu. Lépe se dařilo úkol plnit Sareze, která ve 43. minutě mohla svůj náskok dokonce navýšit, když se až před Danečka probojoval Řípa, ale domácí ochránce svatyně jeho pokus vystihl. Na druhé straně bylo Štěpánkovi horko nejvíce, když byl na ledě velmi agilní Prokop, nová to posila Jestřábů. Slovenský útočník měl šance ve 45. a 47. minutě. Nejprve se proháčkoval přes všechny hostující hráče až na toho posledního, který mu zakončení krásné akce znemožnil. A o dvě minuty později nahrával před branku úplně osamoceném Fojtíkovi, ovšem ten nabídnutou šanci naservírovanou na stříbrném podnose nevyužil. Čím blíže bylo ke konečné siréně, tím byla na ledě znatelnější nervozita. Vzruchu do zápasu, tak dodávaly hlavně početní výhody. Výjimkou byla akce Najdka z 53. minuty, kdy v přečíslení 2 na 1 zvolil střelu a jen málo chybělo, aby touš prošel mezi Danečkovými betony. Když se Prostějovu stále nedařilo srovnat, odhodlali se necelé dvě minuty před koncem jeho trenéři k power play. V té domácí hráli velmi aktivně, ale obránci Sarezy byli před brankou nekompromisní a prostor u Štěpánka dokonale čistili. Rozuzlení napínavé detektivky přišlo v čase 59:34, když po sporně neodpískaném icingu zavěsil do opuštěné klece Boháč a určil skóre finální podobu 1:3.

Ohlasy k utkání

Martin Stloukal (Prostějov): Jsem přesvědčen, že kromě asi pěti minut ve druhé třetině jsme byli po celý zápas lepším týmem, takže určitý posun k lepšímu tu byl. Jedním z důvodů naší prohry byly neproměněné přesilovky. Na druhou stranu nás pronásleduje řada zranění a ti hráči citelně chybí. Dnes jsme přišli po první třetině o nejlepšího obránce v kanadském bodování Bartoně. Je to neskutečná smůla a já nevím, kde je ten odrazový můstek nebo dno, odkud se tým odrazí a vrátí do herní pohody, kterou měl od přípravy až do utkání s Kometou. Věřím, že až budeme kompletní, tak se to znova obrátí k lepšímu.

Jan Vavrečka (Ostrava): Čekali jsme v prvních minutách utkání větší tlak od domácího týmu, který však nepřišel. My jsme se tempu domácích přizpůsobili, což pro nás nebylo nejlepší. Během utkání jsme si vytvořili více gólových šancí než Prostějov, také jsme však střídali dobré a špatné okamžiky. Dá se tedy říct, že body jsme získali spíše srdíčkem a větší bojovností.