Sareza veze z Třebíče všechny tři body

19.09.2007, Tomáš Müler, Adam Bagar

Hráči Sarezy Ostrava přijeli do Třebíče povzbuzeni vysokou domácí výhrou nad Šumperkem, naopak třebíčtí museli odčinit porážku 1:3, kterou utrpěli na ledě svého rivala, jihlavské Dukly. A tak se čekal velmi zajímavý a vyrovnaný duel. V první třetině utkání předváděli své schopnosti oba gólmani, kteří za svá záda nepustili žádný z kotoučů. Průběh druhé třetiny byl velmi podobný, mnoho šancí na obou stranách, ale skvělé brankářské výkony. Jedinou výjimku tvořil samostatný nájezd Dalibora Sochorka, který poslal hosty do vedení. Na začátku třetí třetiny přidala Sareza druhou branku z hole Roberta Najdeka. Deset minut před koncem však domácí snížili zásluhou Čecha na rozdíl jediné branky. V úplném závěru domácí ještě vyzkoušeli power-play, ale ani to už změnu výsledku nepřineslo, a tak Sareza zvítězila, také zásluhou výborně chytajícího Jakuba Štěpánka, v Třebíči 1:2.

- 4.kolo st 19.9.18:00
SK Horácká Slavia Třebíč
HC Sareza Ostrava
1:2(0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 50. Čech (Roháčik, Oliverius) - 32. Sochorek (t.s.), 45. Najdek (Gelačák, Řípa) Rozhodčí: Skoupý - Brabec, Klein Vyloučení: 2:10, navíc Najdek 10 OT. Diváci: 1430. Střely na branku: 43:35. Průběh utkání: 0:2, 1:2
SK Horácká Slavia Třebíč: Nedvídek - Hrbáček, Cuník, Roháčik, Sláma L., Sláma B., Bulička - Přibyl, Dolníček, Dibelka - Čech, Oliverius, Kukla - Matušík, Zahradník, Kubica - Burian V., Krätzer, Burian J.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek – Ovčačík, Mocek D., Rimmel, Ovšák, Tesařík, Palík, Holík, Vajda - Klimek, Boháč, Bokroš - Gelačák, Najdek, Řípa - Pavelek, Sochorek, Svačina - Červenka, Grygar, Mocek I.

Utkání začalo vzájemným oťukáváním obou celků, ve 4. minutě měl blízko k otevření skóre domácí Dibelka, o minutu později zkoušeli na druhé straně Nedvídkovu pozornost Gelačák a Svačina. Po vyloučení ostravského Tesaříka se domácím podařilo Sarezu zatlačit do úzkých, svou tečí se prezentoval Sláma. Obrana hostí působila velmi pevným a bezchybným dojmem. Hra pokračovala sérií nepřesností, nebezpečnějším týmem byli hosté, což potvrzovaly střela Mocka, dorážka Bokroše a následný výlet Klimka do domácí obrany. Dění na ledové ploše nepobralo moc krásy, hosté pokračovali ve svých rychlých výpadech, od modré čáry shodně pálili Rimmel a Ovčačík. Při vyloučení Hrbáčka unikl ve vlastním oslabení Matušík, ale jeho střela mířila těsně nad bránu, a tak se ani on nezapsal jako první do střelecké listiny a poprvé se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté, když předvedli pěknou kombinaci po ose Tesařík – Sochor. Radost hostím zkazila absence posledního hráče k zakončení. Ostrava byla o něco lepším týmem, proti se postavil Matušík, jež vyzkoušel pozornost Štěpánka tvrdou střelou do výstroje. V dalším průběhu druhé třetiny sledovalo třebíčské publikum hru nahoru dolů. Za domácí se pokoušeli vsítit branku Sláma, Bulička, při pěkné kombinaci i Přibyl s Dolníčkem, na druhé straně likvidoval Nedvídek svým betonem kombinační snahu Holíka s Mockem. Po faulu na útočícího hráče Ostravy bylo nařízeno trestné střílení proti domácímu týmu. K jeho provedení se postavil Dalibor Sochorek a zkušeně zavěsil puk do pravého růžku domácí branky – 0:1. Třebíč evidentně obdržená branka ovlivnila, více ze hry měli hosté. Až ke konci prostřední periody se domácí pokoušeli o zvrat nepříznivého vývoje, postupně se snažili prosadit Jiří Burian svými kličkami, Bulička šikovnou střelou od modré a 10 sekund před koncem i Čech, který ale bránu přestřelil. Po dvou třetinách mírně podprůměrného hokeje tak byli o gól šťastnější hosté.

Diváci, kteří čekali velkou snahu domácích o vyrovnání, byli jistojistě zklamáni převahou hostů hned v úvodu poslední části. Navýšit vedení zkoušeli Klimek a Gelačák. Postupně se do potřebného tempa dostali i domácí, do šancí se prodrali Čech a Bulička. Převahu hostí korunovala druhá branka z konce 45. minuty, kterou při velkém závaru vsítil Robert Najdek0:2. To už se ozýval z třebíčských ochozů nesmělý pískot. Třebíčští ale nesložili zbraně a o 5 minut později se podařilo Martinu Čechovi na třetí pokus zasunout kotouč za nešťastného, ležícího Štěpánka. Domácím byly k vyrovnání následně nabídnuty dvě přesilové hry, velmi nepřesné přihrávky však Třebíči svazovaly ruce a početní výhody nebyly zužitkovány. V závěru zkusila Horácká Slavia power-play, ze které nevytěžila téměř nic, naopak na druhé straně unikli hosté, ovšem bylo jim zabráněno zakončit do prázdné brány. 5 vteřin před koncem si zakřičela půlka stadionu gól. Vzrušení ale bylo zbytečné, branka nebyla uznána, a tak si za nevole domácího publika odvezli hosté zaslouženě tři body.

Ohlasy k utkání

Roman Mejzlík (Třebíč): "Nám se padesát minut hra vůbec nedařila, chtěli jsme hrát nějaký super kombinační hokej, i když jsme hráče nabádali k tomu, že musíme hru hodně zjednodušit. Byli jsme dnes všude pozdě a soupeř byl lepší. Navíc nám vůbec nešly přesilové hry. Za stavu 1:2 jsme dvakrát po sobě hráli přesilovku a prakticky jsme neohrozili brankáře. Ve třetí třetině jsme stáhli hru na tři pětky a chtěli jsme hru zjednodušit. Hráči si to ale vyložili tak, že puky jen odpalovali. Když jsme mohli puk podržet, tak jsme ho odpálili a naopak, když jsme měli puk rychle odehrát, tak jsme vymýšleli nějaké super kličky. Jakž – takž tlak jsme si vytvořili až v posledních minutách. Soupeř byl dnes lepší a organizovanější. Teď se musíme připravit na dvě utkání venku, která nás čekají. Sezóna je teprve na začátku, takže doufáme, že se dáme dohromady a budeme předvádět lepší hokej, nebo aspoň lepší výsledky."

Jan Vavrečka (Sareza): "Myslím, že z naší strany byla hra i zápas lepší po celých šedesát minut. Hokej to dneska nebyl pěkný, takový zvláštní, možná trochu nervózní.
Život jsme si zkomplikovali nevyužíváním šancí, které jsme si vypracovali. V závěru jsme ukázali srdíčko a odhodlání odvést si tři body."