Sareza před zraky prezidenta Klause nastřílela Jihlavě šest branek

12.09.2007, Dušan Majer, David Schlegel, L.B.

Hokejisté Sarezy Ostrava v úvodním kole první ligy vezou tři body z Jihlavy. Místní Duklu přehráli především ve druhé a třetí třetině a zvítězili 6:2, čímž navázali na loňskou výhru 6:4 z prvního kola rovněž na jihlavském ledě. Střetnutí sledoval na Horáckém zimním stadionu i prezident republiky Václav Klaus. Dvěma brankami se blýskla nová posila z Třince Zdeněk Pavelek a také centr první řady Daniel Boháč.

- 1.kolo st 12.9.17:30
HC Dukla Jihlava
HC Sareza Ostrava
2:6(2:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Ježek (Balčík), 4. Kuchyňa (Čachotský, Říha) - 2. Pavelek (Rimmel), 17. Mocek D. (Boháč, Šebesta), 25. Pavelek (Mocek D., Ovčačík), 37. Gelačák (Tesařík), 43. Boháč (Šebesta, Ovčačík), 46. Boháč (Ovčačík). Rozhodčí: Jeřábek - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1950. Střely na branku: 48:44. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:6.
HC Dukla Jihlava: Řehoř (37.-43. Zgraggen) - Ščerban, Štrach, Kuchyňa, Staněk, Míka, Buben, Martinka, Balčík - Krupka L., Bakus, Rytnauer - Říha, Hradecký, Čachotský - Nekvasil, Hanzal, Krupka M. - Ježek, Kubát, Slavík
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Ovčačík, Mocek D., Tesařík, Holík, Rimmel, Vnenk, Ovšák, Vajda - Šebesta, Boháč, Bokroš - Gelačák, Najdek, Svačina - Pavelek, Sochorek, Grygar - Dušek, Novák, Mocek I.

Utkání, které slavnostním buly otevřel sám prezident Václav Klaus, mělo doslova raketový nástup. Hned v první minutě ohrozil Řehoře Svačina, ale jihlavský brankář secvakl betony. Hned další akce ale skončila gólem. V čase 1:37 poslal hosty do vedení nenápadnou střelou Zdenek Pavelek – 0:1. Už po 38 sekundách bylo vyrovnáno. Ondřej Ježek ozdobil svůj premiérový start mezi muži v první lize gólem když překonal Štěpánka nenápadným nahozením z pravé strany - 1:1. Utkání pokračovalo v gólovém kolotoči i dál. V čase 3:48 se Dukla dokonce ujala vedení, když Petr Kuchyňa napřáhl na modré a puk se zastavil až v síti - 2:1. V tu chvíli nikdo z domácích příznivců netušil, že je to poslední dnešní gól jejich týmu. Na straně domácích ještě zahrozil Nekvasil, ovšem tváří v tvář Štěpánkovi nezakončil přesně. Nepřená muška trápila na druhé straně i trojici Boháč, Najdek Ovčačík, jejichž pokusy měly problémy s přesností. Do černého však zamířil David Mocek, jehož střelu Řehoř podcenil a puk se v podstatě doklouzal za čáru. Poslední šanci třetiny si připsal Bokroš, který vyzkoušel Řehořovu pozornost střelou z úhlu.

Druhá část začala střelou Šebesty, ale jihlavský gólman ukryl puk pod betonem. Na bombu Zdenka Pavelka byl už ale krátký - 2:3. Dukla mohla vyrovnat, ale Rytnauer trefil z bezprostřední blízkosti pouze Štěpánkův beton. Jeho akce ale roztočila kolotoč dalších. Lukáš Krupka trefil také beton, Říha mířil jen do ramene brankáře a se svou střelou neuspěl ani Kuchyňa. Velkou šanci zazdil i Hradecký, který před gólmanem trochu zazmatkoval a propásl ideální čas ke střele. S koncentrací a přesností měli problémy i Ščerban, který trefil jen vyrážečku a Lukáš krupka, jehož pokus nacpat puk za čáru se také minu účinkem. Na druhé straně při vlastním oslabení stačilo Liboru Gelačákovi jen nahodit puk od modré na branku a mohl se radovat z gólu na 2:4. To už Milan Řehoř nevydržel a raději odešel střídat, čímž uvolnil místo Kasparu Zgraggenovi, ten však do konce druhé části neměl žádný vážnější zákrok.

Ve třetí části stačilo na gól pouhých 145 vteřin. Po skvělé sehraném signálu zvedl ruce nad hlavu Daniel Boháč – 2:5. Šestý hřebíček do jihlavské rakve zatloukl po nedůsledné hře domácí obrany znovu Daniel Boháč – 2:6. Od této chvíle se utkání už pouze dohrávalo a jen občas se na některé straně objevila nějaká šance. Tu největší asi vychytal Zgraggen když bravurně zlikvidoval pokus Ovčačíka. Za Duklu si největší šance vypracovali Martin Krupka, který dokázal zazdít tutovku a puk poslat do betonu a Štrach, který od modré pálil jen těsně nad.

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (Ostrava): „První dva góly byly z obou stran trochu náhodné, báli jsme se, že to našeho gólmana psychicky zlomí, celkově to byl dnes zápas gólmanů. Celkově ten náš byl lepší po celý zápas. Jinak bych to moc nehodnotil a poděkoval bych klukům.“

Aleš Tomášek (Jihlava): „Hodně těžce se mi tenhle výsledek hodnotí. Bohužel, když jsme se zvedali, dostali jsme první gól, pak jsme vedli 2:1 ale zase nám tam spadnul nějaký knedlík, pak dokonce i v přesilovce, kdy jel hráč, vystřelil a dostali jsme gól, bylo to těžké pro hráče, ale jsem nespokojen, protože se neplnilo to, co se mělo.“