I v pátém utkání zvítězil domácí celek

25.03.2007, Lukáš Souček, Daniel Višňák

Do pátého utkání čtvrtfinálové série vstoupili Energetici odhodlaně a ostravský brankář Čech byl v jednom ohni střel. Tlak Energetiků slavil úspěch v závěru úvodního dějství, kdy se prosadil po přihrávce kapitána Roubíka Fořt. Parádní vstup do druhé třetiny znamenal pro Hradec vedení hned 3:0, po 21 vteřinách hry nastřelil puk na ostravskou branku Roman Prošek a Čech přes hradbu stínících hráčů nestačil reagovat. Podobně tomu bylo i po střele Petra Haluzy v další přesilové hře, to už domácí vedli o tři góly. Slibný náskok si Východočeši drželi až do závěru utkání, Sareza z brejku sice stihla snížit Vladimírem Svačinou, ale na více už nezbyl čas.

- ČF5 ne 25.3.18:00
Královští lvi Hradec Králové
HC Sareza Ostrava
3:1(1:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Fořt (Starý, Roubík), 21. Prošek (Toužimský, Roubík), 23. Haluza (Šinágl, Suchý) - 56. Svačina (Klimek). Rozhodčí: Jebavý - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 11:13, navíc Klimek a Ovšák 10 OT (oba SAR). Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5102. Střely na branku: 48:37.
Královští lvi Hradec Králové: Hylák (Dušek) - Toužimský, Prošek, Koma, Hendrich, Pazdera, Lesák, Burian, Klement - Fořt, Roubík, Starý, Fojtík, Koudelka, Vondráček, Haluza, Šinágl, Suchý, Volráb, Sakrajda, Diviš.
HC Sareza Ostrava: Čech (Štěpánek) - Rimmel, Tesařík, Vajda, Mocek David, Ovšák, Holík, Palík, Vnenk - Šebesta, Boháč, Bokroš, Gelačák, Badžo, Valušiak, Klimek, Hubáček, Svačina, Červenka, Sochorek, Glas.
Hned ve třetí minutě utkání se ocitl v dobré střelecké pozici Jan Starý, ale Čech zachoval klid, zmenšil střelecký úhel a střelu hradeckého útočníka vykryl. Hlavní rozhodčí nasadil hned od úvodního vhazování přísný metr a hra tak byla poznamenána řadou přesilovek. Hradečtí měli dokonce hned čtyři za sebou, ale ani jednu nedokázali využít. Hostům se naskytla obrovská příležitost jít do vedení v 16. minutě. S více než minutu dlouho přesilovkou 5 na 3 si ale Ostravští poradit nedokázali. Už to vypadalo, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu, opak byl ale pravdou. V čase 18:38 našel Jaroslav Roubík volného Patrika Fořta, který nic nevymýšlel. Do puku se opřel bez přípravy a rozjásal hradecké publikum.

Začátek třetiny byl v režii domácích, kteří využili hned dvě přesilové hry. V té první Roman Prošek švihem od modré trefil přesně pod břevno a o dvě minuty později se podobnou střelou od levého mantinelu prosadil Petr Haluza. Brankář Jakub Čech měl v obou případech zakrytý výhled. V tu chvíli z hokejek domácích hráčů spadla nervozita. Od té doby vždy tahal pilku tým, který měl na ledě větší počet hráčů. I ve druhé třetině se totiž hodně vylučovalo. Dvojnásobnou přesilovku tentokrát nevyužili domácí. V závěru třetiny mohl vedení Hradce navýšit Patrik Fořt, ale střílenou přihrávku Jana Starého za záda Čecha neumístil.

V závěrečném dějství diváci zhlédli opět řadu vyloučených. Hradečtí měli podruhé v utkání výhodu dvou hráčů v poli, ale své vedení už navýšit nedokázali. Tříbrankové vedení jim ale stačilo, a tak volili hru hlavně ze zabezpečené obrany. Jiskřičku naděje vykřesal pro Sarezu Vladimír Svačina, když svůj únik zakončil přesnou střelou pod břevno Hylákovy branky. Hosté si po vstřelené brance dokázali vypracovat několik dalších příležitostí, ale žádná už gólem neskončila. Branku nepřinesla ani závěrečná dvouminutová power-play hostujícího celku, naopak domácí Koma v ní jen o centimetry minul prázdnou klec soupeře.

Ohlasy k utkání

Vladimír Jeřábek (hlavní trenér HC VČE Hradec Králové):
Začali jsme dobře, byli jsme aktivní. Mohli jsme dát branku z kraje zápasu, ale i tak jsme vděční za tu z konce první třetiny. Pak rozhodl nástup do druhé dvacetiminutovky a naše dva rychlé góly. Zbytek času jsme se snažili hrát co nejvíce takticky, až ke konci jsme zbytečně zaváhali. Na mé gusto jsme měli dohrát s výsledkem 3:0 a ne útočit a inkasovat. Opět se ukázalo, že Ostrava umí ztrestat všechno. Z nevinného útoku a parádního zakončení dokázali snížit. Tohodle se musíme prostě vyvarovat. Dneska se hrálo dost tvrdě, musíme se připravit na úterní utkání, chytit hlavně úvod zápasu. Když se nám to podaří, tak jsou šance otevřené.

Petr Fabián (hlavní trenér HC Sareza Ostrava):
Zatím se potvrzuje pravidlo, že vítězí pokaždé domácí celek. My věříme, že teď doma vyhrajeme a vrátíme se na sedmý rozhodující zápas. Hradec určitě ví, že to nebude mít lehké. My uděláme vše proto, abychom vybojovali sedmé utkání.