Sareza odjíždí z Boleslavi s debaklem

20.01.2007, Jan Škarpa, Pavel Petr

Mladá Boleslav se pustila do Sarezy s velkou chutí a zápas prakticky rozhodla již v první třetině, kdy se v rozmezí 9. a 11. minuty ujala vedední 3:0. Ostrava dokázala sice snížit na počátku druhé části z hole Dalibora Sochorka, jenže poté již dávali góly pouze domácí. Jednou brankou ve druhé třetině dokázali uskočit opět na rozdíl tří gólů, v závěrečné části přidali další tři přesné trefy a tak si Mladá Boleslav připsala vysoké vítězství 7:1.

- 38.kolo so 20.1.17:00
BK Mladá Boleslav
HC Sareza Ostrava
7:1(3:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 9. Nouza (Gombár, Zdráhal), 10. Lipina (Sedlák, Rozsíval), 11. Kadlec (Král), 38. Nouza (Eiselt, Zdráhal), 46. Rozsíval (Nouza, Král), 47. Sýkora (Paroulek), 50. Lipina (Sedlák, Rozsíval) - 21. Sochorek (Šebesta, Janečka). Rozhodčí: Fraňo - Prchal, Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1850. Střely na branku: 48:32. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1.
BK Mladá Boleslav: Šindelář - Ťupa, Drábek, Výbroný, Kolda, Jindra, Majeský, Tondr - Kadlec, Král, Piecha, Dornič, Sýkora, Eiselt, Rozsíval, Lipina, Sedlák, Gombár, Zdráhal, Nouza, Paroulek
HC Sareza Ostrava: Čech - Ovšák, Vnenk, Palík, Holík, Vajda, Tesařík, Mocek - Šebesta, Sochorek, Janečka, Gelečák, Badžo, Valušiak, Boháč, Holuša, Klimek, Dušek, Červenka.
Už ve třetí minutě měl pak gól na holi Rozsíval. Tomu z rohu kluziště servíroval puk Sedlák, jenže střela boleslavského útočníka mířila vedle ostravské branky. Očekávaný tlak domácích vystupňovala následně přesilovka při vyloučení Vnenka. Střely Ťupy a Piechy ovšem postrádaly patřičnou razanci. Gólový efekt proto chyběl. To platilo až do 9. minuty, kdy se prosadil Nouza a po přihrávce Gombára zblízka prostřelil Čecha – 1:0. O minutu později už bylo ve Zlatopramen Aréně veseleji. Zpoza branky nahrával Sedlák a Lipina zvýšil na 2:0. Vzápětí při vyloučení Gombára vybojoval puk Král, jeho střelu ještě Čech vyrazil, jenže Kadlec už usměrnil v 11. minutě puk potřetí do ostravské sítě – 3:0. Při dalším oslabení, když na trestné lavici pykal domácí obránce Výborný, držel čisté konto strážce boleslavské svatyně Šindelář. Vyznamenal se především při nájezdu Janečky. Při dělovce Holíka pak mohl v klidu sledovat, jak puk míjí branku. I proto tak úvodní dějství skončilo jednoznačně pro domácí.

Na začátku druhé části se ale prosadili také hosté. Ve skrumáži se nejlépe zorientoval před brankou Dalibor Sochorek a dokonale využil toho, že měl Šindelář zakrytý výhled – 3:1. Jenže ve 24. minutě při domácí přesilovce poslali Ostravští na led o jednoho hráče více a museli se bránit ve třech proti pěti, a to 84 vteřin, Domácí však s touto výhodou naložili mizerně a příležitost ke zvýšení náskoku promarnili.Poté měl ovšem velkou šanci na své holi boleslavský Zdráhal, když za bránou vybojoval puk, bekhendem se ale ani on neprosadil. Po objetí branky pak kotouč nepropasíroval za Čechova záda ani Král. Po chybě hostující obrany to byl znovu Král, který se dostal sám před Čecha, gólman Sarezy však znovu uspěl Každopádně tlak domácích sílil, jenže Sareza výborně bránila a tak se boleslavští hokejisté dlouho nemohli prosadit. Až na začátku 39. minuty znovu platil důraz Nouzy, který nadvakrát rozvlnil síť – 4:1. Také hosté ovšem zlobili a po závaru před Šindelářem postupně promarnili své šance Boháč, Holuša a Klimek. Z úhlu se neprosadil ani Sochorek.Nebezpečná byla také střela ostravského Holíka od modré směřující těsně vedle. Do své lapačky ukryl Šindelář také pokus Badža.

Definitivní klid do domácích řad pak přinesla 46. minuta. V ní se skvěle orientoval za ostravskou brankou Král, adresoval přihrávku na Rozsívala a ten zamířil přímo „pod víko“ – 5:1. Vzápětí střílel při přesilovce od modré Kolda, k odraženému puku se dostal jako první Sýkora a upravil z bezprostřední blízkosti na 6:1. A koncert domácího týmu pokračoval. Na začátku 50. minuty Boleslavští vyšachovali hostující obranu, Sedlák našel zcela nekrytého Lipinu a pro něj už nebyl problém trefit odkrytou branku – 7:1. Poté se znovu opakovala situace z úvodní třetiny, kdy v oslabení hráli hosté místo ve čtyřech v pěti a 40 vteřin Mladá Boleslav opět hrála v pěti proti třem. Svěřenci Jiřího Režnara ani tentokrát však dvojnásobnou početní výhodu nevyužili. Naopak hosté, to už se čtyřmi hráči v poli, mohli snížit. K sólu našlápl Tesařík, ale ve finále branku přestřelil. Boleslav tak dokráčela k jasnému a naprosto zaslouženému vítězství.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (BK Mladá Boleslav): „My už jsme v Jihlavě měli spoustu šancí, ale nedávali jsme góly. Na Vysočině například poslední třetině vyzněla střelecky jednoznačně v náš pospěch. Bohužel skórovali jsme jen dvakrát. Tentokrát jsme hráče upozorňovali na to, že Sareza má mladé hráče, kteří ale budou hodně bruslit a napadat. Proto bylo třeba hrát jednoduše, dohrávat a hlavně se prezentovat hokejem, jaký chceme produkovat. V první třetině se nám to podařilo, i když v jejím závěru jsme se trošičku vytratili. Druhou třetinu jsme začali hrát tak pasivně, že jsme se v závěrečné části znovu museli zlepšit. Bylo vidět, že když kluci hrají důrazně a dobruslují kotouče, dostávají se do šancí a dávají i góly. A to je dobře. Jak už jsem ale řekl, v dresu Sarezy z těch zkušenějších hokejistů hráli jen Sochorek, Šebesta, Holík nebo Boháč a Vnenk. Jsem proto rád, že jsme to zvládli. Nyní je třeba se připravit co nejlépe na pondělní dohrávku s Třebíčí.“

Petr Fabián (HC Sareza Ostrava): „Takový zápas se mi hodnotí hodně špatně. Ostatně, výsledek 7:1 tomu napovídá. Už samozřejmě to byl úplně jiný tým, než proti kterému jsme ve Zlatopramen Aréně hráli v úvodní čtvrtině soutěže. To jsme až v posledních sekundách prohráli 3:4. Takticky i herně je na tom Mladá Boleslav mnohem lépe. Hodně těžko se nám hrálo. A sobotní duel? Zápas jsme si v podstatě prohráli sami v první třetině. Nezachytili jsme nástup domácích a když s takovým týmem prohráváte 0:3, strašně těžko se skóre otáčí. Pokud bychom zvládli prví třetinu lépe, asi by jsme boleslavský tým více potrápili. Jinak mám k dispozici hodně mladý tým. Nesestupuje se, proto jsem zkušenější hráče na závěr sezony pustil, ať si vydělají nějaké peníze, do Polska. V kádru jsou prakticky mladíci. Pro ně jsou zápasy proti takovým hráčům, jako jsou Richard Král nebo Pavel Zdráhal, trošku moc. Na druhou stranu je to pro ně zkušenost a proto hráli.“