Jasné vítězství Brna vytleskala rekordní návštěva

13.01.2007, Roman Zajíček, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava zajížděla v sobotním 36. kole I. ligy na horkou půdu brněnské Komety. To, že si odveze takový výprask, jistě nečekala. Po první vyrovnané části prohrávala již 3:1, neboť domácí celek v rozmezí necelých dvou minut třikrát rozvlnil síť za Masného zády. Korekce skóre se ujal kapitán Pavel Šebesta, jenže Kometa byla v laufu a v prostřední části přidala další tři zásahy. Po pátém celkově z hole Davida Appela do kasy nastoupil Holeš a řadou výborných zákroků znemožnil domácím vsítit diváky vyvolávanou "desítku". V hektické třetí části se častým vyločuváním nedostali hosté víceméně natrvalo do útočného pásma a v 53. minutě naposledy inkasovali. Sareza Ostrava podlehla domácí Kometě vysoko 7:1.

- 36.kolo so 13.1.17:00
HC Kometa Brno
HC Sareza Ostrava
7:1(3:1, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Sojčík (Appel), 14. Barus (Černý, Hruška R.), 15. Lhotský (Černý, Martínek), 25. Staněk (Hodek, Hruška J.), 37. Appel (Mikel), 38. Hodek (Staněk, Mikel), 53. Černý (Martínek) - 19. Šebesta (Glas, Mocek D.). Rozhodčí: T.Würtherle - Bejček, Svoboda. Vyloučení: 9:7 navíc Gelačák 10 OT, Ovšák OK, Glas (vše SAR) 10 OT + Trest ve hře. Využití: 2:0. Diváci: 5445. Střely na branku: 44:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 7:1.
HC Kometa Brno: Maláč - Martínek, Vyhlídal, Mikel, Lhotský, Malena, Špelda, Karlíček - Barus, Hruška R., Černý - Sojčík, Moskal, Appel - Staněk, Hruška J., Hodek - Barták, Zábranský, Obdržálek
HC Sareza Ostrava: Masný (od 37. Holeš) - Ovšák, Mocek D., Palík, Vnenk, Tesařík, Holík, Mocek J., Kubala - Šebesta, Boháč, Červenka - Janečka, Sochorek, Glas - Gelačák, Badžo, Valušiak

Prvních deset minut zápasu bylo ze strany obou týmů vlažné. Jakoby hráči čekali na to, až se diváci dostanou do hlediště od přeplněných pokladen. Lépe přeci jen začali hosté, kteří díky první útočné trojici několikrát nebezpečně ohrozili Maláče, a to především Pavel Šebesta a Daniel Boháč. Poté se Kometa osmělila a několikrát prověřila hostujícího brankáře Masného, zvláště vynikla šance Vyhlídala, který po návratu z trestné lavice projel hostujícím obranným pásmem a nikým neatakován se dostal až před Masného, ten ovšem bravurně zasáhl svou hokejkou. A potom zahřmělo. David Appel se zmocnil puku ve svém obranném pásmu, prokličkoval se přes dva hostující beky a vypálil , Masný puk ramenem vyrazil, jenže pouze před Sojčíka , který doklepl kotouč do prázdné brány - 1:0. Neuběhla ani minuta a Rondo se otřásalo v základech podruhé. Po kombinaci R.Hrušky a Černého puk doputoval k Barusovi a ten prostřelil ostravského brankáře - 2:0. A opět neuběhla ani minuta a Masný musel lovit puk z klece potřetí. Na hanbě seděl Ovšák a Mocek, proti třem si Kometa poradila a po pěkné akci se trefil střelou švihem Lhotský - 3:0. Tlak Komety pokračoval, dokonce si hosté vybrali time out. Halou obíhaly mexické vlny, ale další gól Brno nepřidalo, ba naopak se z nenápadné akce trefil Pavel Šebesta - 3:1. Ostravský hráč tak dostál znění transparentu v sektoru hostujích fandů, který vyhlašoval, že "Sareza si Šebestu nezaslouží, ať podepíše Kometě". První třetina tedy skončila 3:1 za ovací spokojených diváků.

Druhá třetina začala povedeným bodyčekem Maleny na Janečka, po kterém se hostující hráč těžce sbíral z ledu. Po obranné fázi se ukázal i útok, a to ten třetí v pořadí. Hodek naservíroval puk na Staňkovu hokejku a ten již neměl problém puk dorazit za Masného záda - 4:1. Pak se předvedlo i hostující družstvo, kdy několik jejich šancí skončilo na umění domácího brankáře. Ten si zvláště vychutnával Sochorka a také Boháče, s kterými si svoje minisouboje vyhrál. A když už na kotouč nedosáhl, tak mu pomohla tyč po střele Glase. Otřepaná fráze "nedáš, dostaneš" se uplatnila i dnes. Mikel vybojoval puk pro Appela, který pěknou střelou švihem nedal Masnému šanci - 5:1. A to byla poslední kapka pro trenéra hostů Fabiána, který Masného vystřídal Holešem. A tento stav nezůstal jako konečný po dvou třetinách. Sotva nastoupil náhradní brankář a současná jednička Orlové Michal Holeš do brány, už lovil puk ze své svatyně. Holeš si po střele Staňka na puk sice sáhl, ale nezabránil cestě touše za jeho záda. Radoval se dorážející Daniel Hodek - 6:1. Sedmý gól mohl přidat Mikel, když v poslední vteřině z dobré pozice pálil vedle.

Třetí část hry začala šancí Moskala, ale Holeš jeho pokus chytil. Ihned poté si Holeše položila nová posila z Olomouce - Roman Barták, ale nepovedlo se mu rychle vystřelit, když byla chvíli úplně opuštěná brána. Nakonec tedy v tísni lehce vystřelil, ale vedle. Zhruba od 45 do 50 minuty se moc nehrálo, protože tuto pasáž hry si vzal na starost hlavní sudí a někteří hráči, především hostujícího mužstva. Postupně zahřívali trestnou lavici - Ovšák, Mocek a také Glas. Nejprve to byly menší tresty, které se změnily postupně na větší. První dva jmenovaní inkasovali desítku za nesportovní chování (vše se událo na trestné lavici), Glas dokonce 5 minut + trest ve hře. Brněnští diváci neudrželi nervy na uzdě a dokonce na trestnou, kde seděli hostující hráči Ovšák a Mocek, padalo mnoho odpadků a podobných "zbytečných" předmětů. To oba přísedící hráče nenechalo chladnými a vehementně protestovali, až dostali od sudího odměnu v podobě větších trestů. Nakonec se vše uklidnilo a brněnští fans se mohli těšit z další branky. Brněnským divákům oblíbený brankář Holeš lovil puk po perfektní akci Černého, který před ostravským brankářem udržel železné nervy, nechal jej poskakovat a polehávat na brankové čáře a pak zavěsil pod víko - 7:1. Pak už jen diváci děkovali svým hráčům ve stoje a občas pozdravili Holeše nepublikovatelnými výrazy. Ještě dlouho po zápase probíhaly oslavy a děkovačka a nutno povědět, že z haly Rondo se příliš domácím hráčům a fanouškům nechtělo, to na druhé straně Sareza byla ráda, že už má dněšní zápas za sebou. Konečný výsledek zní Kometa-Sareza 7:1.

Ohlasy k utkání

Petr Fabián(Sareza): „Zápas jsme si prohráli absolutně sami. V první třetině, když jsme tlačili, tak jsme dokázali vymyslet takovou blbost, že jsme inkasovali. Druhou třetinu jsme byli evidentně lepší, stav byl 4:1, pak jsme měli tři stoprocentní šance, navíc Glas trefil tyčku, měli jsme být v kontaktu. Už to pokračuje třetím zápasem, máme spoustu šancí, které nevyužijeme. Je to hokejový zákon a já jsem rád, že dnešním zápase kluci pochopili, že když se nevyužívají šance, tak se nedá hrát hokej. Brno je natolik silný tým, že nás vyučilo v produktivitě.“